Terug

AFM legt boete op aan voormalig financieel dienstverlener E-Proof B.V.

Maatregel

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 27 april 2009 een bestuurlijke boete van €24.000 opgelegd aan E-Proof B.V. (E-Proof). Deze voormalig financieel dienstverlener heeft in de periode van januari 2007 tot en met januari 2008 zonder wettelijk verplichte vergunning bemiddeld in hypothecair krediet. Door een uitspraak van een College van Beroep voor het bedrijfsleven van 11 februari 2013 is deze boete onaantastbaar geworden en kan deze worden gepubliceerd.

E-Proof heeft via www.groenlichthypotheek.nl meer dan contactgegevens opgevraagd bij consumenten en deze tegen een financiële vergoeding doorgegeven aan andere financieel dienstverleners. E-Proof gaf naast de contactgegevens ook informatie door over het bedrag van de gewenste hypotheek, de executiewaarde van het onderpand, het geslacht van de aanvrager(s), de leeftijd, een indicatie van het jaarinkomen en het al dan niet hebben van een codering bij het BKR.

Dat valt onder het wettelijke begrip bemiddelen, waarvoor een vergunning verplicht is. Op 3 oktober 2008 heeft de AFM de enig aandeelhouder van E-Proof een collectieve vergunning verleend die ook geldig was voor het bedrijf E-Proof. Inmiddels is E-Proof geliquideerd.

Het is belangrijk dat financieel dienstverleners beschikken over een vergunning van de AFM. Een vergunning biedt extra bescherming aan consumenten. Voordat de AFM een vergunning verleent, toetst zij onder meer of een financieel dienstverlener voldoet aan de eisen van betrouwbaarheid, geschiktheid en integriteit. Bovendien moet een financieel dienstverlener met een vergunning zich houden aan de zogenoemde doorlopende gedragsregels. Deze gaan onder meer over een zorgvuldige dienstverlening aan consumenten.

De AFM heeft de boete gematigd onder meer omdat een beperkt voordeel is behaald.

Het volledige boetebesluit en de beslissing op bezwaar kunt u hiernaast in PDF-formaat downloaden. Bij vragen of klachten kunt u contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0800-5400 540 (gratis).

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel