Terug

Stellingen provisieverbod helpen consumenten bij maken juiste afweging

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Consumenten betalen tegenwoordig direct voor advies over complexe financiële producten, zoals hypotheken, uitvaartverzekeringen of bankspaarproducten.

Ze krijgen daardoor te maken met belangrijke vragen als: Heb ik advies nodig en wat kost dat mij, moet ik een serviceabonnement nemen en is het verstandig om zelfstandig een product af te sluiten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een aantal stellingen geformuleerd met handige tips. Deze zijn bedoeld om consumenten te helpen bij de beantwoording van deze vragen en het maken van de juiste afwegingen.

Deze stellingen zijn gebaseerd op dilemma’s, waarvoor consumenten kunnen komen te staan als zij op zoek gaan naar een financieel product en/ of financieel advies.

Waarom is het provisieverbod ingevoerd?

Sinds 1 januari van dit jaar is het provisieverbod van kracht. Consumenten betalen hun adviseur nu direct voor advies over complexe financiële producten. In het verleden betaalden ze daar indirect voor: de advieskosten waren verwerkt in de productprijs. 

Een adviseur of bemiddelaar ontving toen provisie als hij een ingewikkeld financieel product afsloot. Deze beloning ontving hij van de bank of verzekeraar. Daardoor was zijn advies mogelijk niet altijd in het belang van de klant omdat  hij bijvoorbeeld koos  voor een product dat hem een hoge provisie opleverde. Het provisieverbod heeft als doel daar een einde aan te maken.

Omdat consumenten nu direct betalen voor advies, is het belangrijk dat ze zich goed oriënteren op verschillende adviseurs voordat ze een keuze maken. Daar kunnen de stellingen bij helpen. Ook het dienstverleningsdocument is een nuttig hulpmiddel, want dat stelt consumenten in staat om adviseurs goed met elkaar te vergelijken. 

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel