Terug

Verhoogde aandacht voor betalingsachterstanden hypotheken

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De AFM heeft dit jaar verhoogde aandacht voor problemen met betalingsachterstanden bij hypotheken. Banken moeten ook bij deze problemen in het belang van de klant handelen.

De Vereniging Eigen Huis maakte vrijdag bekend 300 meldingen te hebben ontvangen bij haar meldpunt voor betalingsachterstanden. (Persbericht Vereniging Eigen Huis: Bank helpt klant te weinig bij betalingsproblemen hypotheek). Driekwart van de melders zegt zich slecht tot zeer slecht behandeld te voelen. Dat is een signaal dat het niet overal goed gaat. De AFM wil de meldingen graag nader bestuderen om ze mee te nemen in nieuw onderzoek naar betalingsachterstanden dat dit jaar zal worden uitgevoerd.

De AFM publiceerde in maart een onderzoek onder grote banken naar de manier waarop het belang van de klant centraal staat bij de behandeling van betalingsproblemen (persbericht AFM: Hypotheekaanbieders werken aan betere aanpak betalingsproblemen). Daaruit bleek dat hypotheekaanbieders werken aan de aanpak van betalingsachterstanden, maar dat er nog verdere maatregelen genomen kunnen worden. Vooral vroegtijdig signaleren van (mogelijke) betalingsachterstanden en meer voorlichting kunnen preventief werken.

    De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

    Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

    Informatie delen

    Delen via: deel