Terug

Bijna 16.000 dienstverleningsdocumenten gemaakt

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Het merendeel van de financiële dienstverleners heeft het nieuwe, standaard dienstverleningsdocument (DVD) aangemaakt met de speciale softwareapplicatie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In totaal zijn er tot 8 juli 15.824 DVD’s gemaakt met de zogenoemde generator op de AFM-website.

De AFM realiseert zich dat het gebruik van de generator tijd en moeite heeft gekost. Daarom is ze tevreden dat veruit de meeste financiële dienstverleners (aanbieders en zelfstandige adviseurs/bemiddelaars) die tijd en moeite hebben genomen om voor de deadline van 8 juli met de generator het DVD in te vullen.

Hulpmiddel

Het DVD is een belangrijk hulpmiddel voor consumenten bij de keuze voor een financieel adviseur of bemiddelaar. Omdat het een standaard document is, kunnen ze de dienstverlening en gemiddelde kosten van verschillende adviseurs of bemiddelaars goed met elkaar vergelijken.

Verstrekken DVD

Zelfstandige adviseurs en bemiddelaars, én adviseurs van banken en verzekeraars zijn verplicht het DVD te verstrekken. Dat kan voorafgaand, tijdens of kort na het eerste oriënterende gesprek. Een financieel dienstverlener moet het in elk geval overhandigen, ruim voordat hij een advies geeft. Hij is ook verplicht om het dienstverleningsdocument op zijn website aan te bieden. Ook als iemand besluit zelf een financieel product af te sluiten zonder advies (het zogenoemde execution only), krijgt hij een DVD.

Herinneringsbrief

De AFM bekijkt de komende periode of marktpartijen daadwerkelijk een DVD hebben als ze daartoe wettelijk zijn verplicht. Financiële partijen die geen DVD hebben aangemaakt, ontvangen eerst een herinneringsbrief van de AFM. Daarin worden ze dringend verzocht om alsnog een dienstverleningsdocument aan te maken. 

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel