Terug

Relatiemagazine Inzicht over de bankierseed en productontwikkeling

De AFM schrijft Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Het zou één van de oplossingen moeten zijn om het vertrouwen in de financiële sector terug te brengen. Gaat deze ‘moreel-ethische verklaring’ voor bestuurders (beleidsbepalers) en commissarissen helpen? Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid, George Möller, voorzitter van de Raad van Toezicht van de AFM en Ben Schellekens van de Consumentenbond geven hun visie.

“Een bankierseed kan bijdragen aan een cultuur waarin de dienstbaarheid aan de samenleving en de economie weer centraal staan”, aldus Eddy van Hijum. “Het is een manier om elkaar binnen organisaties en de sector aan hoge professionele standaarden te houden. Niet alle dilemma’s die zich voordoen rond de dagelijkse dienstverlening over ingewikkelde financiële producten zijn in regels te vangen”, erkent hij. “Ik hoop dat de bankierseed een impuls geeft aan morele zelfreflectie bij het handelen van professionals.”

Adviseur Maarten Koster is gastcolumnist

In deze editie een gastcolumn van adviseur Maarten Koster. Wat vindt hij van de stappen die de AFM zet om de dialoog met de markt te verbeteren? “Je zou het een charme-offensief kunnen noemen. Dat suggereert iets tijdelijks, terwijl ik denk dat het een bewuste koerswijziging is onder het motto “met stroop vang je meer vliegen dan met azijn”. Dat moet ook weer niet te ver doorschieten, dacht ik bij ‘samenwerking’. De AFM moet niet ‘one of the guys’ (m/v) worden”, zo schrijft Maarten Koster.

En verder…

Verder in Inzicht een interview met Michiel Denkers en Rudi Kleijwegt van de Raboank over het toezicht op productontwikkeling. Hoe heeft de Rabobank de processen voor productontwikkeling ingebed? En waar kijkt de AFM naar in het toezicht? In de rubriek Werkwijze meer over de ‘put up shut up-regeling’ bij overnames via de beurs en in Zaak X worden nieuwe regels voor derivaten uitgelegd. En hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van de hypotheekrenteaftrek?

Inzicht is zaterdag 19 januari jl. gepubliceerd.

Inzicht was het magazine van de AFM voor ondernemingen en relaties, met informatie over ontwikkelingen op de financiële markten, over het toezicht en de AFM. Inzicht verscheen periodiek en is alleen in het Nederlands verkrijgbaar.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel