Terug

AFM waarschuwt voor mogelijke oplichter die zich uitgeeft voor toezichthouder

Waarschuwing Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten voor één of meer mogelijke oplichters die zeggen bij toezichthouder AFM te werken.

Ten minste één consument in de regio Rotterdam heeft dinsdagavond een onbekende man aan de deur gekregen die zich uitgaf als medewerker van de AFM en informatie over hypotheken zei te verzamelen. Hij stelde voor de hele financiële situatie van deze consument door te nemen. Dit is géén medewerker van de AFM en waarschijnlijk een oplichter. Mogelijk zijn of worden meer mensen benaderd.

De AFM wil benadrukken dat zij nooit ongevraagd bij consumenten langskomt en nooit naar persoonlijke financiële gegevens zal vragen. Geef nooit financiële gegevens aan personen die zich ongevraagd en zonder afspraak melden. Wanneer u te maken krijgt met deze praktijken, maak daar dan altijd melding van bij de politie (via telefoonnummer 0900-8844) en bij de het Meldpunt van de AFM.

Colportage

Wanneer u iemand aan de deur krijgt die wil praten over financiële zaken en die niet op uw initiatief een afspraak heeft gemaakt om langs te komen, laat deze persoon dan niet binnen. Mogelijk leidt dat tot onnodig en duur financieel advies of zelfs tot oplichting. Voor krediet is het bovendien verboden op deze wijze te colporteren.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel