Terug

Vrijstelling van vergunningplicht voor bewindvoerders en curatoren bij openen bankrekening

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Curatoren en bewindvoerders die zijn aangesteld door de rechtbank hebben voor het openen van een betaal- en/of spaarrekening voor cliƫnten in de toekomst geen vergunning meer nodig. Dat heeft minister Dijsselbloem 26 februari geantwoord op Tweede Kamervragen van het CDA.

Wettelijk gezien hebben dienstverleners een Wft-vergunning nodig voor het openen van rekeningen voor hun cliënten. In een persbericht heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hier eind vorig jaar op gewezen. Volgens de minister is voor bewindvoerders en curatoren een vrijstelling op zijn plaats, iets waarvoor ook de AFM heeft gepleit. Het gaat om een bijzondere groep dienstverleners. De rechter benoemt deze dienstverleners, waardoor ze onder zijn toezicht staan. Ze hebben de wettelijk de plicht om voor hun klanten een rekening te openen.

De vrijstelling geldt alleen voor het openen van betaal- en/of spaarrekeningen voor cliënten waarvoor de bewindvoerder of curator is aangesteld door de rechtbank. Het openen van rekeningen voor cliënten die vrijwillig gebruikmaken van de diensten van een bewindvoerder of curator is wél vergunningplichtig.

Voor andere diensten zoals vermogensbeheer en het adviseren of bemiddelen in verzekeringen en kredieten is een vergunning nodig, ongeacht of de bewindvoerder of curator is aangesteld door de rechtbank. De minister zal samen met de AFM de vrijstelling vormgeven. Om onduidelijkheid te voorkomen zal de vrijstelling met terugwerkende kracht ingaan per 26 februari 2013.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel