Terug

Beleggingsondernemingen schaffen vrijwillig distributievergoeding af

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ondersteunt het initiatief dat een aantal banken heeft genomen om de stap te zetten naar toekomstbestendige beleggingsdienstverlening, waarbij transparante dienstverlening door beleggingsondernemingen en directe betaling door de consument het uitgangspunt is.

Ter bekrachtiging zijn ABN AMRO, BinckBank, ING Bank, Van Lanschot, Rabobank, SNS Bank en de AFM overeengekomen dat per 1 januari 2014 geen distributievergoedingen van fondsbeheerders meer worden ontvangen. De overstap naar beleggingsdienstverlening zonder distributievergoedingen draagt volgens de banken en de AFM bij aan een toekomstbestendige beleggingsdienstverlening.

Doordat klanten direct gaan betalen voor de dienstverlening van de bank wordt deze dienstverlening aan de klant onafhankelijker en transparanter. Hierbij maken de banken geen onderscheid naar vorm van dienstverlening. Dit betekent dat zij geen distributievergoedingen van fondsbeheerders meer ontvangen bij vermogensbeheer, adviesdienstverlening en execution only.

De AFM signaleert dat ook andere partijen in de sector voorstander zijn van directe beloning en stappen zetten om niet langer distributievergoedingen van fondsbeheerders te ontvangen. De AFM juicht deze ontwikkeling toe. De sector laat hiermee zien dat ze zich actief inzet voor een onafhankelijke en transparante beleggingsdienstverlening.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel