Terug

AFM waarschuwt tegen boilerrooms

Waarschuwing Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Er zijn veel zogenoemde boilerrooms actief in Nederland, partijen die op agressieve wijze via de telefoon waardeloze of nepaandelen verkopen. Het is belangrijk dat consumenten nooit ingaan op het aanbod van partijen die hen op deze manier benaderen. Ze doen er goed aan te onderzoeken of een partij op de waarschuwingslijst tegen boilerrooms voorkomt.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten voor boilerrooms naar aanleiding van een uitzending van Tros Opgelicht?!. De AFM ziet boilerrooms als een groot probleem, ondanks een afname van het aantal signalen over deze vorm van financiële oplichting en fraude. Daarom heeft de aanpak van boilerrooms hoge prioriteit.

Een boilerroom is een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties, die met behulp van gehaaide verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze te interesseren om te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boilerrooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Boilerrooms zijn een hardnekkig fenomeen. Wel ziet de AFM sinds 2010 een daling van het aantal ontvangen signalen. Dit aantal is gedaald van gemiddeld twee à drie per week naar één tot twee per week in 2012.

Wat kunt u als consument doen?

Op haar website heeft de AFM meer informatie informatie over boilerrooms staan. Dit kan je op weg helpen om oplichting door een boilerroom te voorkomen:

  1. Ga nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Vaak zijn boilerrooms erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op. 
  2. Raadpleeg de registers van de AFM of de website van de buitenlandse toezichthouder in het land waar de instelling zegt te zijn gevestigd om te zien of zij over een verplichte vergunning beschikken. Bel de organisatie terug met de gegevens die je uit de registers haalt, om er achter te komen wie ze zijn.
  3. Check op internet via zoekmachines of er iets bekend is over de aanbieding. Worden er extreem hoge rendementen voorgespiegeld of is het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het ook niet waar.
  4. Betaal geen restriction fee of andere onduidelijke kosten aan onbekende instellingen.
  5. Controleer op internet via zoekmachines de naam van het aandeel.
  6. Wees altijd extra alert als bedrijven of personen geld vragen over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenoemde Moneytransfer-systemen.
  7. Bekijk ook de waarschuwingslijsten van de AFM. Daar staan ondernemingen die ongevraagd mensen hebben benaderd met een beleggingsvoorstel. De AFM adviseert beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van instellingen die op deze waarschuwingslijst staan.
  8. Raadpleeg ook de waarschuwingslijst van IOSCO. Daar staan waarschuwingen van aangesloten buitenlandse toezichthouders.

De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boilerroom zijn gebeld. De AFM zal hen zo goed mogelijk voorlichten over de risico’s van boilerrooms.

Als beleggers zijn gedupeerd door een boilerroom doen ze er verstandig aan contact op te nemen met een advocaat, die zich specialiseert in beleggingsfraude. Ze kunnen zich verenigen om meer slagkracht te krijgen.

Wat doet de AFM?

De AFM hecht grote waarde aan betrouwbare financiële markten en ziet de aanpak van boilerrooms als een hoge prioriteit. Op basis van ontvangen signalen, onder meer van consumenten, doet de toezichthouder zelf onderzoek naar boilerrooms. Daarbij werkt de AFM nauw samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoeksinformatie te delen. Het aanpakken van boilerrooms is niet eenvoudig. Ze zijn vaak in het buitenland en ze veranderen snel van naam.

Een AFM-onderzoek naar een boilerroom kan leiden tot een publieke waarschuwing. Die komt in de waarschuwingslijst boilerrooms te staan. Buitenlandse toezichthouders nemen deze waarschuwing over in hun eigen waarschuwingslijsten.

Ook in het buitenland komen boilerrooms veel voor. Buitenlandse toezichthouders waarschuwen er geregeld voor. Deze waarschuwingen staan op de waarschuwingslijst buitenland op de website van de AFM.

In 2012 heeft de AFM in totaal 36 keer gewaarschuwd.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel