Terug

Markt geeft AFM input over voorbereiding vakbekwaamheidseisen

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

handje

De regelgeving rondom vakbekwaamheid wijzigt op 1 januari 2014. Dit heeft flinke impact op financiële ondernemingen. De Autoriteit Financiele Markten (AFM ) wil de markt zo goed mogelijk helpen bij de voorbereiding op deze nieuwe regelgeving. Daarom heeft de AFM met verschillende marktpartijen gesproken om te horen wat er leeft in de markt. Deze input gebruiken we in onze voorlichting over de vakbekwaamheidseisen.

Tijdens deze informele bezoeken hebben de financiële dienstverleners aangegeven hoe ze zich voorbereiden op de nieuwe regels, waar ze tegenaan lopen en wat ze van de AFM verwachten in de voorbereiding. Er zijn verschillende soorten ondernemingen bezocht, van een kleinschalig advieskantoor tot een gevolmachtigd agent en van een aanbieder tot een adviesketen.

Markt bereidt zich voor

We hebben de informele gesprekken als nuttig ervaren. Ze geven een duidelijk beeld van wat er leeft in de markt. Marktpartijen zijn serieus aan de slag gegaan om zich op de nieuwe vakbekwaamheidseisen voor te bereiden. De heer Slot, van Bartels & Slot uit Hoofddorp, was een van de gesprekpartners: “Ik stel het op prijs dat ik onze kant van het verhaal kon vertellen. Tijdens het gesprek heb ik geen blad voor de mond genomen. Dit was ook niet nodig omdat het een open gesprek was. Ze hebben mijn verhaal aan de Vijzelgracht goed begrepen”.

Knelpunten

Wel blijken financiële ondernemingen vragen te hebben en tegen praktische knelpunten aan te lopen. De markt heeft behoefte aan meer duidelijkheid over de nieuwe vakbekwaamheidseisen en de manier waarop de AFM hier toezicht op zal houden.

In de tweede helft van dit jaar gaat de AFM zich inzetten om de markt voor te bereiden op de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Er komt dan onder meer duidelijkheid over de invulling van de regels. Een van de eerste stappen is een themapagina op de website van de AFM. Daarop worden de eerste vragen van financiële ondernemingen beantwoord.

Wensen en ideeën?

Heeft u ideeën of wensen over de wijze waarop de AFM u informeert over de nieuwe vakbekwaamheidseisen? U kunt uw suggesties doorgeven in de discussie over dit onderwerp in onze LinkedIn-groep.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel