Terug

Meer beleggers controleren haalbaarheid beleggingsdoel

Rapport Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

rapport

Zes op de tien beleggers heeft een specifiek doel voor ogen met hun belegde vermogen. Vaker dan voorheen checken zij de haalbaarheid van hun beleggingsdoel. Nu checkt ruim drie kwart van de beleggers met een doel dat, tegen twee derde een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 465 beleggers.

Van degenen die via een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder beleggen, checkt een minderheid zijn beleggingsdoel samen met de adviseur of vermogensbeheerder. De meerderheid (57%) is daarbij dus op zichzelf aangewezen. Bij beleggers is vooral de aanvulling van het pensioen een populair doel (33%). Onder beleggers met een laag inkomen is dat zelfs 71%. Het aflossen van de hypotheek wordt veel minder vaak (13%) genoemd. 

De meeste beleggers vinden het belangrijk dat hun adviseur of beheerder goed op de hoogte is van hun persoonlijke situatie. Toch controleren adviseurs en vermogensbeheerders bij slechts vier op de tien beleggers of er veranderingen zijn in de persoonlijke situatie van de klant. Ook de risicobereidheid en de financiële positie en de haalbaarheid van de doelstelling wordt in veel gevallen niet gecontroleerd.

Monitoren van doelstelling is belangrijk in de dienstverlening

Vermogensopbouw maakt een belangrijk onderdeel uit van de financiële huishouding van veel consumenten. Zij bouwen onder meer zelf vermogen op voor hun pensioen of hypotheek. Vooral tijdens de doorlopende advisering en het beheer is het nodig om de haalbaarheid van de doelstelling te monitoren. Het controleren van het beleggingsdoel geeft beleggers en adviseurs de kans om op tijd hun strategie van vermogensopbouw bij te sturen. Dat is vooral belangrijk als blijkt dat de belegging minder gaat opleveren dan verwacht. Ook is het in deze fase nodig wijzigingen in risicobereidheid, financiële positie en doelstellingen bij te houden.

Het monitoren  van de kans op het behalen van het gewenste vermogen hoort daarom een belangrijk onderdeel van de dienstverlening te zijn. Dit voorkomt teleurstellingen bij beleggers. De AFM roept alle adviseurs en beheerders op om goed op de hoogte te blijven van de persoonlijke situatie van klanten. Beleggers zelf hebben daar ook een verantwoordelijkheid. Het is verstandig dat ze belangrijke wijzigingen in hun persoonlijke situatie bespreken met hun adviseur of beheerder. Deze aandachtspunten zijn belangrijk:

  • Neem jaarlijks samen met je vermogensbeheerder of adviseur je persoonlijke situatie door. Bespreek daarbij veranderingen in je risicobereidheid, je financiële positie en de haalbaarheid van je doelstelling.
  • Geef tussentijdse wijzigingen direct door aan je vermogensbeheerder of adviseur.  
  • Als je risicobereidheid of financiële positie veranderen, bespreek dan met je vermogensbeheerder of adviseur of je jouw gewenste doel nog kan behalen. 
  • Bespreek met je vermogensbeheerder of adviseur of er bijgestuurd moet worden en wat dat voor jou betekent.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel