Terug

Beleggers checken vaker dan voorheen hun beleggingsdoel

Rapport Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

onderzoek

Vaker dan voorheen checken beleggers de haalbaarheid van hun beleggingsdoel. Nu checkt ruim drie kwart van de beleggers met een doel dat, tegen twee derde een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 465 beleggers.

Heb jij een beleggingsdoel, bijvoorbeeld om je pensioen aan te vullen, je hypotheek af te lossen, of om (deels) te gebruiken voor de studie van je kinderen? Check dan samen met je adviseur de haalbaarheid van dit doel. Bespreek samen met je adviseur je financiële situatie en hoeveel je eenmalig en per jaar kunt inleggen. Geef bij de adviseur aan hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Hoe zeker wil je zijn dat je het gewenste vermogen straks gaat halen, en kun je voor een deel van dat vermogen wat meer risico nemen of speel je liever voor het hele bedrag op safe? Om goed advies te geven is het van belang dat de adviseur een zo volledig mogelijk beeld van je heeft. Dat lukt alleen als je volledige openheid geeft. Als je zaken niet deelt, is het voor een adviseur niet mogelijk een goed advies te geven.

Bespreek jaarlijks de haalbaarheid van je doel en geef wijzigingen in je situatie snel door

Er kan natuurlijk van alles gebeuren in je persoonlijke situatie, waardoor je beleggingsdoel misschien wijzigt of niet meer haalbaar is. De meeste beleggers vinden het belangrijk dat hun adviseur doorlopend goed op de hoogte is van hun persoonlijke situatie. Toch controleren adviseurs bij slechts vier op de tien beleggers of er veranderingen zijn in de persoonlijke situatie van de klant. Ook de risicobereidheid, de financiële positie en de haalbaarheid van de doelstelling wordt in veel gevallen niet gecontroleerd.

Je hebt als belegger hierin zelf ook de verantwoordelijkheid om actie te ondernemen. Het is verstandig dat je belangrijke wijzigingen in je persoonlijke situatie open bespreekt met je adviseur. In een jaarlijks gesprek kun je dan gelijk bespreken of je op schema ligt om je beleggingsdoel te behalen. Dit geeft jullie de kans om op tijd je strategie van vermogensopbouw bij te sturen. Dat is vooral belangrijk als blijkt dat de belegging minder gaat opleveren dan verwacht.

Wat moet je doen?

  • Neem jaarlijks samen met je adviseur de haalbaarheid van je beleggingsdoel door. 
  • Zorg dat je open bent en geef tussentijdse wijzigingen in je risicobereidheid of financiële positie direct door aan je adviseur.  
  • Bespreek met je adviseur of er bijgestuurd moet worden en wat dat voor jou betekent.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel