Terug

Toezicht AFM op flitshandel

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

richting

Hoe houdt de AFM toezicht op hoge snelheidshandel? Zij doet dit op verschillende manieren. De AFM beschouwt hogesnelheidshandel niet als een zelfstandige strategie, maar als een techniek waarmee kortetermijn handelsstrategieen in de praktijk kunnen worden gebracht. Zij kan real time ingrijpen in de handel, zij neemt regelmatig contact op met partijen bij opvallende ontwikkelingen. Daarnaast kan de AFM de handel laten stilleggen.

De AFM heeft toegang tot data van de Nederlandse handelsplatformen en kan zien welke beleggingsonderneming handelt - namens wie zij dat doet kan de toezichthouder opvragen. Het geautomatiseerde detectie en analysesysteem filtert bovendien opvallende orders en koersbewegingen uit de data. Eenvoudige handelspatronen (algoritmes) kunnen we op die manier opsporen. Complexere algoritmes zijn voor ons niet real-time zichtbaar, wel later.  Deze complexe algoritmes zijn moeilijk te ontrafelen. Om de markt bij te benen, blijft de AFM daarom investeren om haar IT-systemen up to date te houden, waardoor ook de nieuwste algoritmes kunnen worden opgespoord.

Overigens ligt er een belangrijke verantwoordelijkheid bij de ondernemingen en platformen zelf (vastgelegd in richtsnoeren van ESMA): zij moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat hun eigen systemen goed op orde zijn en risico's voor de handel op tijd opsporen en oplossen.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel