Terug

AFM past werkwijze rondom informatie-inwinningen onderzoeken aan

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) heeft besloten haar werkwijze voor het vorderen van informatie tijdens een onderzoek tijdelijk beperkt aan te passen. Aanleiding is een recente uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam over de bevoegdheden van de AFM tot het vorderen van inlichtingen en inzage in zakelijke informatie.

Als de AFM nu inzage wil in zakelijke gegevens, biedt ze de betrokken partij een keuze. De betrokkene mag vrijwillig kopieën van de informatie opsturen of de AFM komt langs op kantoor om zelf de gegevens te kopiëren. Hiermee komt de AFM tegemoet aan de uitspraak van de voorzieningenrechter.

De AFM wijst er op dat het een voorlopig oordeel betreft van een voorzieningenrechter in een zeer bijzondere zaak. De voorzieningenrechter geeft een beperkte uitleg aan de bevoegdheden van de toezichthouder op grond van de Algemene wet bestuursrecht . In rechterlijke procedures zal de AFM daarom ook bepleiten dat het oordeel van de voorzieningenrechter op dit punt niet moet worden gevolgd.

Informatie die de AFM al heeft ontvangen in reactie op al opgelegde lasten onder dwangsom, is volgens de AFM rechtmatig verkregen. Deze informatie kan worden gebruikt voor verdere besluitvorming. Dat is volgens de AFM ook het geval als een last onder dwangsom niet in overeenstemming is met het oordeel van de voorzieningenrechter over de bevoegdheden van de AFM tot het vorderen van informatie.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel