Terug

AFM en CPAB sluiten samenwerkingsovereenkomst in grensoverschrijdend toezicht op accountantsorganisaties

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De AFM heeft vandaag, 6 juli 2012, een overeenkomst gesloten met de toezichthouder op accountantsorganisaties in de Canada, de Canadian Public Accountability Board (CPAB). Door deze overeenkomst kan relevante toezichtinformatie worden uitgewisseld tussen de CPAB en de AFM.

Voor de AFM biedt de overeenkomst de mogelijkheid het toezicht op accountants en accountantsorganisaties die de verslaggeving controleren van in Nederland aan de beurs genoteerde vennootschappen, uit te breiden met de accountant(s) die in Canada actief zijn. Er zijn op dit moment twee Canadese accountantskantoren die bij de AFM een registratie hebben als auditorganisatie van een derde land. Deze accountantskantoren controleren de verslaggeving van in Nederland aan de beursgenoteerde vennootschappen die zijn gevestigd in Canada.

Het verstrekken van persoonsgegevens aan de CPAB is mogelijk, omdat Canada wordt geacht een passend beschermingsniveau te waarborgen voor de doorgifte van persoonsgegevens van de AFM naar de CPAB. De AFM mag dus vertrouwelijke informatie aan de Canadese toezichthouder verstrekken.

De overeenkomst is op 6 juli 2012 ondertekend. Namens de AFM door Gerben Everts en namens de CPAB door Brian Hunt.

Er zijn op dit moment geen Nederlandse vergunninghouders die een registratie hebben bij de CPAB.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel