Terug

AFM waarschuwt tegen illegale kredietaanbieders

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) waarschuwt consumenten niet in zee te gaan met de illegale kredietaanbieder Emporium Financial, tevens gebruikmakend van de namen Emporium Capital, Emporium Financieringen, Magnum Financial en Mango Krediet. Deze partijen bieden krediet aan zonder de verplichte vergunning van de AFM. Bovendien vragen deze aanbieders consumenten geld te betalen, nog voordat de lening is verstrekt. Het is onverstandig om daarop in te gaan. De AFM adviseert consumenten altijd goed onderzoek te doen naar een aanbieder, voordat ze een lening afsluiten.

De AFM heeft diverse signalen van consumenten ontvangen over deze illegale kredietaanbieders. Emporium Financial heeft via het e-mailadres emporium@cyberservices.com in ieder geval één consument een kredietovereenkomst toegestuurd. Mango Krediet en Magnum Financial hebben consumenten een brochure gemaild.

Bij het aanbieden van het krediet gebruiken de illegale kredietaanbieders het faxnummer 087-7846477, een e-mailaccount bij cyberservices.com en verschillende namen van contactpersonen (Vicky van Eck en Pattjaree Pritjakoon). De aanbieders overtreden de Wet op het financieel toezicht. Zij hebben geen vergunning en maken geen gebruik van de vrijstelling.

Wees alert en let op met wie u zaken doet

Emporium Financial, Emporium Capital, Emporium Financieringen, Magnum Financial en Mango Krediet vragen consumenten vooraf geld te betalen voor het krediet, onder het mom van een verzekeringspremie. Het is onverstandig om een premie te betalen, voordat de lening daadwerkelijk is ontvangen. Consumenten lopen dan het risico hun geld kwijt te raken.

De AFM adviseert consumenten extra alert te zijn bij instellingen of personen die gebruik maken van gratis aan te maken e-mailadressen via onder meer europe.com, gmail.com, aol.com, yahoo.com, lavabit.com en hotmail.com.

Verder is het belangrijk dat consumenten op de website van de AFM in het register controleren of een bedrijf leningen mag verstrekken. Ook raadt de AFM consumenten dringend aan om de waarschuwingslijsten te raadplegen, voordat men in zee gaat met een partij om een lening af te sluiten. Op deze lijsten staan aanbieders waarvan bekend is dat ze onbetrouwbaar zijn.

Op www.afm.nl/waarschuwingslijsten toont de AFM drie waarschuwingslijsten: (1) De waarschuwingslijst AFM. Hier staan instellingen en personen die geen vergunning hebben terwijl ze die volgens de wet wel zouden moeten hebben. Ook staan er instellingen die geen prospectus uitgeven bij hun effecten, terwijl ze dat wel zouden moeten doen volgens de wet. (2) De waarschuwingslijst boiler rooms. Hier staan ondernemingen die ongevraagd beleggers hebben benaderd met een beleggingsvoorstel. De ondernemingen op deze waarschuwingslijst beschikken niet over een AFM-vergunning of een Europees Paspoort. (3) De waarschuwingslijst buitenland. Hier staan instellingen waartegen buitenlandse toezichthouders hebben gewaarschuwd.

Consumenten kunnen bij vragen of klachten ook contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0800- 5400 540 (free of charge).

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel