Terug

Nieuwe waarschuwingen voor beleggers

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft nieuwe waarschuwingszinnen voor beleggers vastgesteld. Vanaf 1 juli 2011 mogen alle beleggingsinstellingen de zogenaamde “Essentiële Beleggersinformatie” verstrekken. Vanaf 1 juli 2012 is dit verplicht. In reclames wordt de nieuwe waarschuwingszin: ‘Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie.’

De Essentiële Beleggersinformatie is de opvolger van de Financiële Bijsluiter (Vereenvoudigd Prospectus) voor beleggingsinstellingen. De waarschuwingen zijn gebaseerd op nieuwe Europese regels. Deze regels moeten ervoor zorgen dat consumenten beleggingsfondsen binnen Europa beter kunnen vergelijken, bijvoorbeeld op de risico’s die ze lopen.

De Financiële Bijsluiter blijft bestaan voor complexe producten. Dit zijn combinaties van bijvoorbeeld beleggen en lenen, waarbij de waarde van één of meer onderdelen van dit complexe product afhangt van de ontwikkelingen in de markt.

Risicometer
De waarschuwingszin moet worden opgenomen in reclame van beleggingsinstellingen. Daarnaast is er een nieuwe “risicometer”, een aanduiding voor rendement en risico op een schaal van 1 tot 7. Ook is een standaard vastgesteld voor het document met Essentiële Beleggersinformatie. De Europese regels stellen onder meer eisen aan de begrijpelijkheid, zodat beleggers met kennis van zaken kunnen beslissen of zij al dan niet in een fonds deelnemen. Dit document mag niet meer dan twee A4 bestrijken.

De nieuwe verplichte waarschuwingszinnen en risicometers zijn nu beschikbaar via de website van de AFM. Er zijn vaste standaarden voor gedrukte media, internet, radio en televisie.

Meer informatie
Beleggingsinstellingen die vragen hebben over de nieuwe regels, kunnen terecht bij het Ondernemersloket, tel. 0800-6800 680. Consumenten kunnen meer informatie krijgen bij het Meldpunt Financiële Markten, tel. 0800-5400 540.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel