Terug

AFM sluit opnieuw toezichtsconvenant met SRA

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vandaag opnieuw een convenant getekend met SRA (Samenwerkende Registeraccountants en Accountants-administratieconsulenten). Beide organisaties verlengen de samenwerking in het toezicht op accountantsorganisaties die wettelijke controles verrichten in het niet-OOB-segment. Namens AFM tekenden prof.mr. René Maatman (bestuurslid) en mr. drs. Gerben Everts RA (directeur) vanochtend het convenant, waaronder ook de SRA-bestuursleden Paul Dinkgreve RA (voorzitter) en Wim van Sluis RA (penningmeester) hun handtekening zetten.

Het nieuwe convenant tussen AFM en SRA kwam tot stand na evaluatie van het eerdere samenwerkingsconvenant (28 september 2006). Tijdens deze evaluatie werd geconstateerd dat de SRA-toetsingen een positieve invloed hebben op de kwaliteit van de werkzaamheden van accountantsorganisaties en externe accountants, dat wil zeggen de leden van SRA. De toetsingen van SRA met verbetertrajecten dragen bij aan de doelstellingen van de Wta.

De basis voor het convenant ligt in artikel 48 Wta waarin is bepaald dat de Autoriteit Financiële Markten bij haar toezicht gebruik maakt van bestaande kwaliteitsborgingsystemen. Partijen zijn verheugd over de samenwerking in het toezicht op het niet OOB-segment, waarmee de transparantie in de markt en de kwaliteit van accountantsorganisaties verder kan worden verhoogd.


De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel