Terug

AFM en PCAOB sluiten samenwerkingsovereenkomst in grensoverschrijdend toezicht op accountantsorganisaties

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De AFM heeft vandaag een overeenkomst gesloten met de toezichthouder op accountantsorganisaties in de Verenigde Staten, de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB). De overeenkomst maakt het mogelijk dat de AFM en de PCAOB verregaand samen kunnen werken bij het toezicht op accountants en accountantsorganisaties.

Door de overeenkomst kan relevante toezichtinformatie worden uitgewisseld tussen de PCAOB en de AFM. Ook kunnen de toezichthouders voortaan gezamenlijke inspecties uitvoeren bij accountantsorganisaties. Zo kan de PCAOB met behulp van gezamenlijke inspecties bij het toezicht op de Big 4-kantoren ook de activiteiten in Nederland betrekken.

Voor de AFM biedt de overeenkomst de mogelijkheid het toezicht op accountants en accountantsorganisaties die de verslaggeving controleren van in Nederland aan de beurs genoteerde vennootschappen, uit te breiden met de accountant(s) die in de Verenigde Staten actief zijn.

De AFM heeft van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een vergunning verkregen voor het verstrekken van persoonsgegevens aan de PCAOB. Dit was noodzakelijk om vertrouwelijke informatie aan de Amerikaanse toezichthouder te kunnen verstrekken.

De overeenkomst wordt begin 2012 officieel in de VS ondertekend, namens de AFM door Ronald Gerritse en Gerben Everts. De AFM zal naar verwachting in de loop van 2012 de eerste gezamenlijke toezichtinspecties uitvoeren met de PCAOB. Er zijn 15 Nederlandse vergunninghouders die actief zijn in de Verenigde Staten.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel