Terug

Nieuwe waarschuwingslijst tegen boiler rooms op AFM website

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Om consumenten nog beter te waarschuwen staat op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vanaf vandaag een aparte waarschuwingslijst tegen boiler rooms. Een boiler room is een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties, die met behulp van gehaaide verkopers bellen naar potentiële beleggers om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen.

De AFM krijgt regelmatig meldingen van consumenten die benaderd zijn door een (vermoedelijke) boiler room. Consumenten krijgen een aanbieding om (waardeloze of niet bestaande) aandelen te kopen tegen een aantrekkelijke prijs. Consumenten die hierop ingaan zijn meestal hun geld kwijt. De AFM wil snel tegen deze boiler rooms kunnen waarschuwen en consumenten via een aparte waarschuwingslijst ook meer bewust maken van deze vorm van oplichting.

Ondernemingen komen op de waarschuwingslijst als zij ongevraagd consumenten in Nederland beleggingsdiensten hebben aangeboden of wanneer zij buitenlandse beleggers hebben verteld gevestigd te zijn in Nederland. Daarbij heeft de AFM vastgesteld dat de ondernemingen niet beschikken over een AFM-vergunning of een Europees paspoort*.

De bedragen die consumenten kwijt raken door boiler rooms lopen uiteen van een paar duizend tot honderdduizenden euro’s. Helaas blijkt dat consumenten vaak meerdere malen worden opgelicht. Slachtoffers van een boiler room worden vaak na maanden of zelfs jaren opnieuw benaderd door een onderneming met een andere naam. Zij claimen te kunnen helpen door de (waardeloze) aandelen te kopen of voor het slachtoffer te kunnen verkopen. Maar voordat ze iets kunnen doen moeten wel 'borgsommen' of 'belasting' worden betaald. Na deze betaling hoort de consument niets meer van de onderneming en is voor een tweede keer opgelicht.

Op de AFM website staan tips voor consumenten om te voorkomen dat ze het slachtoffer van een boiler room worden:

  1. Ga nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Hang direct op. Vaak zijn verkopers erg volhoudend, ga dan ook niet in gesprek en hang elke keer direct op.
  2. Raadpleeg de registers van de AFM of de website van de buitenlandse toezichthouder in het land waar de instelling is gevestigd om te zien of een persoon of organisatie over een vergunning beschikt. 
  3. Check op internet via zoekmachines of er iets bekend is over de aanbieding. Worden er extreme hoge rendementen voorgespiegeld of is het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het ook niet waar!
  4. Betaal geen restriction fee of andere onduidelijke kosten aan onbekende instellingen.
  5. Wees altijd alert als bedrijven of personen geld vragen over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde Moneytransfer-systemen.

* Europees paspoort
Een bank of onderneming kan in Nederland ook effecten aanbieden met een prospectus dat is goedgekeurd door een toezichthouder van een andere lidstaat van de Europese Unie. De buitenlandse toezichthouder stuurt de AFM een bericht dat zij het prospectus heeft goedgekeurd, een zogenaamd 'Europees paspoort'.De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel