Terug

AFM legt boete op aan financieel dienstverlener Verzekeringen Online

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Update 3 september 2013: In beroep heeft de rechtbank Rotterdam bij uitspraak van 24 maart 2011 (LJN: BP9378) onder verwijzing naar vergelijkbare zaken de hoogte van de boete verlaagd tot €24.000. Verzekeringen Online heeft hoger beroep ingesteld tegen deze uitspraak, maar dat hoger beroep bij brief van 29 juli 2013 ingetrokken. Daarmee is de boete rechtens onaantastbaar geworden.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 23 november 2009 een bestuurlijke boete van €96.000 opgelegd aan Verzekeringen Online V.O.F., omdat het bedrijf heeft bemiddeld in verzekeringen en kredieten zonder daarvoor een vergunning te hebben.

Een vergunning is op grond van artikel 2:80 van de Wet op het financieel toezicht verplicht om te mogen bemiddelen in verzekeringen en kredieten. Verzekeringen Online heeft:

  • van 1 januari 2007 tot en met 1 augustus 2007 bemiddeld in schadeverzekeringen, levensverzekeringen, consumptief en hypothecair krediet, zonder daartoe benodigde vergunning;
  • van 2 augustus 2007 tot en met 2 oktober 2007 bemiddeld in levensverzekeringen, consumptief en hypothecair krediet, zonder daartoe benodigde vergunning en;
  • van 3 oktober 2007 tot en met 5 maart 2008 heeft Verzekeringen Online bemiddeld in consumptief en hypothecair krediet, zonder daartoe benodigde vergunning.

Verzekeringen Online heeft via de website www.verzekeringen-online.nl meer dan contactgegevens opgevraagd bij consumenten en deze gegevens tegen een vergoeding doorgegeven aan andere financieel dienstverleners. Dat valt in de wet onder het begrip bemiddelen. Inmiddels heeft Verzekeringen Online van de AFM een vergunning gekregen en is het haar toegestaan informatie door te geven aan een andere partij voor het afsluiten van een financieel product zonder inhoudelijk contact met de consument.

Het volledige besluit kunt u hiernaast in PDF-formaat downloaden. Bij vragen of klachten kunt u contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0900-5400 540 (0,05 euro per minuut).

De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel