Terug

Hulp bij financiële vragen

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Een hypotheek voor het huis, een lijfrentepolis als aanvulling op het pensioen, een lening voor de auto. Het zijn allemaal ingrijpende financiële beslissingen. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden.

Om je op weg te helpen bij het maken van financiële keuzes heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een aantal gratis ‘tools’ ontwikkeld die je vindt hier op website onder 'Aanpak'.

De ‘financiële checklist’ helpt een beeld te krijgen van jouw financiële situatie. Op basis van een aantal korte vragen krijgt je tips die voor jou handig kunnen zijn. Met de ‘financiële kennistest’ kom je erachter wat je al weet van bijvoorbeeld hypotheken of beleggen en waar je extra informatie moet inwinnen voordat je begint. De financiële routeplanner helpt je bij alle stappen in het hypotheekaankoopproces. Door het testen van jouw ‘financiële beslisstijl’ weet je hoe je financiële beslissingen neemt en waar je extra gevoelig voor bent. Dan ben je toch al meer voorbereid.

Ook vind je op de website van de AFM nog de spellen ‘meer keuze met geld’ en ‘de ene Euro is de andere niet’. Bij het eerste spel leer je met een virtueel geldbedrag van €8000, - de risico’s en valkuilen van beleggen kennen en ook hoe je verstandige keuzes kunt maken. Bij het tweede spel gaat het om irrationele keuzes over geldzaken. Soms lijkt geld in de ene situatie meer waard dan in de andere. Hoe kan dat? Speel het spel en leer zo hoe je verstandige keuzes maakt met het uitgeven van geld.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel