Terug

Moeite met rondkomen?

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Steeds meer mensen hebben financiële problemen zo blijkt uit cijfers van de vereniging voor schuldhulpverlening (nvvk). In 2009 deden ruim 50.000 mensen een beroep op schuldhulpverlening, een stijging van ruim 20 procent ten opzichte van 2008. Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) krijgt steeds vaker vragen van mensen die kampen met schulden. De AFM kan als onafhankelijk toezichthouder individuele consumenten helaas niet helpen. Wel zijn er veel andere organisaties die hulp bieden.

Maak een begroting
Kijk eens op de site van het Nibud: www.zelfjeschuldenregelen.nl Je leert er bijvoorbeeld een begroting maken en je schulden in kaart brengen. Ook vind je er handige tips en voorbeeldbrieven waarmee je schuldeisers kunt benaderen.

Komt je er zelf niet uit? De sociale dienst, het Juridisch Loket of het maatschappelijk werk in je eigen gemeente kunnen je de weg wijzen naar erkende schuldhulpverleners zoals de gemeentelijke kredietbank. Zo voorkomt je dat je bij ondeskundige of onbetrouwbare aanbieders belandt.

Financiële producten
Je kunt ook je hypotheek, verzekering of lening kritisch onder de loep nemen. Als je daarvoor een adviseur benadert, kijk dan op de website van de AFM of de adviseur waarmee je zaken wilt doen een vergunning heeft.

Op de website van de AFM kun je verder onafhankelijke informatie vinden over financiële producten. Doe ook eens de financiele checklist. Met het beantwoorden van acht korte vragen krijg je beter inzicht in je financiële positie en praktische tips die je helpen orde op zaken te stellen.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel