Terug

Verliep je hypotheekgesprek wel goed?

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Het afsluiten van een hypotheek is een ingrijpende stap in je leven. Een hypotheek is een lening waarmee je jezelf voor langere tijd vastlegt. Je moet meestal twintig tot dertig jaar lang maandelijks een bedrag voor je woning betalen. En als die periode is afgelopen moet je het geleende bedrag weer aflossen. Het is dus belangrijk dat je precies weet wat voor overeenkomst je hiervoor aangaat.

Checklist
Om consumenten een stap in de goede richting te helpen, heeft de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) een interactieve checklist ontwikkeld. Je kunt daarmee na afloop van een adviesgesprek met een hypotheekadviseur controleren of hij alles heeft gedaan en besproken om je een goed advies te kunnen geven. Heeft hij bijvoorbeeld informatie gevraagd over jouw persoonlijke situatie en berekend hoeveel je kunt lenen? En heeft hij je verteld hoe hij beloond wordt?

Op maat

Het invullen van de checklist kost ongeveer vijftien minuten. In totaal loop je zo tien blokken door met vragen over jouw gesprek met de hypotheekadviseur. Als je de hele checklist hebt ingevuld krijg je een persoonlijk adviesrapport. Daarin staat welke onderdelen nog niet besproken zijn en wat je nog aan de adviseur moet vragen. Daarnaast levert het invullen een handig overzichtslijstje op met alle vragen en onderwerpen die je nog met hem zou moeten bespreken om goed te kunnen afwegen of en welke hypotheek je aangaat.

www.checkjehypotheekgesprek.nl
De checklist geeft geen oordeel over de inhoud van het hypotheekadvies. De kans op een juist advies wordt wel groter naarmate het adviesproces beter is verlopen.

link naar de checklist hypotheekgesprek

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel