Terug

CESR: Naleving toelichtingsvereisten IFRS kan beter

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Financiële instellingen geven niet altijd voldoende informatie over de waardering van en risico’s verbonden aan de financiële instrumenten die zij bezitten. Tot die conclusie is de Europese koepel van toezichthouders CESR (Committee of European Securities Regulators) gekomen op basis van een onderzoek naar de financiële verslaggeving van 96 beursgenoteerde banken en verzekeraars in Europa.

Uit het maandag gepubliceerde onderzoek blijkt dat een significant deel van de onderzochte ondernemingen op een aantal punten onvoldoende informatie geeft over de financiële instrumenten. IFRS 7 bepaalt dat financiële ondernemingen in hun jaarrekening uitgebreide informatie moeten opnemen over de waardering van en de risico’s verbonden aan financiële instrumenten. Het ontbreken van deze informatie kan van invloed zijn op de besluitvorming van de gebruikers van jaarrekeningen.

De Europese toezichthouders komen periodiek bijeen om de toepassing en naleving van de IFRS regels te bespreken en hun standpunten daarover op elkaar af te stemmen. Op 3 en 4 november bespreken zij in Amsterdam onder meer de toepassing van de regels over de waardering van financiële instrumenten (IAS 39).

U kunt het CESR-persbericht lezen via deze link: http://www.cesr.eu/popup2.php?id=6155.

De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel