Terug

AFM publiceert online register Wet financiele dienstverlening

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) introduceert het nieuwe digitale register voor de Wet financiële dienstverlening (Wfd). Dit Wfd-register bevat zowel vergunninghouders als financieel dienstverleners die een vergunning hebben aangevraagd. Zodra alle aanvragen door de AFM zijn behandeld zal het register uitsluitend verleende vergunningen bevatten.

De Wfd is op 1 januari 2006 in werking getreden en verplicht alle financieel dienstverleners om een vergunning aan te vragen bij de AFM. Het nieuwe register bevat alle instellingen die op dit moment financiële diensten mogen verlenen.

Het register is bedoeld voor consumenten die willen controleren of een financieel dienstverlener een vergunning heeft. Ook banken en verzekeraars gaan dit register gebruiken. Deze aanbieders zijn vanaf 1 mei 2006 verplicht om het register te toetsen of ze samen mogen werken met een financieel dienstverlener. Zonder een (aangevraagde) vergunning mogen financieel dienstverleners namelijk niet actief zijn op de financiële markt.

In het Wfd-register is onder meer te zien in welke producten en diensten een financieel dienstverlener actief mag zijn, of waarvoor hij een vergunning heeft aangevraagd. Ook wordt het vermeld als een financieel dienstverlener optreedt als verbonden bemiddelaar. Dit betekent dat er uitsluitend wordt samengewerkt met een bepaalde bank, verzekeraar of kredietaanbieder.

De registergegevens worden in twee vormen op de website van de AFM beschikbaar gesteld. Naast het openbare publieksregister kunnen marktpartijen gebruik maken van een aangepaste versie van hetzelfde bestand dat de verplichte controle gemakkelijker en efficiënter maakt.

Mocht na de vergunningcontrole blijken dat een financieel dienstverlener niet over de juiste vergunning beschikt, dan mogen aanbieders geen zaken doen met deze onderneming, tenzij de betreffende financieel dienstverlener is vrijgesteld van de vergunningplicht. Vrijgestelde financieel dienstverleners zijn namelijk niet opgenomen in het Wfd-register.

Het Wfd-register is te vinden op www.afm.nl/registers. Naast het Wfd-register zijn hier alle andere openbare registers van de AFM te raadplegen.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel