Terug

Waarom staat een onderneming niet in het AFM-register?

In de registers van de AFM zie je of een financiële onderneming een vergunning heeft. Ook zie je of de AFM een prospectus heeft goedgekeurd.

Geeft het register geen zoekresultaten? Dan zijn er drie mogelijkheden:

  • De naam is verkeerd gespeld. Vraag bij de financiële onderneming onder welke exacte naam er een vergunning  of een goedgekeurd prospectus is. Je kunt ook vragen naar het AFM-vergunningnummer.
  • De aanbieder maakt gebruik van de vrijstellingsregeling. In sommige situaties geldt een vrijstelling en heeft de onderneming geen prospectusplicht (bij het aanbieden van effecten) of vergunningplicht (bij het aanbieden van beleggingsobjecten en bij het aanbieden van deelnemingsrechten in beleggingsinstellingen).
    Op onze site staat meer informatie over vrijstelling prospectusplicht of vrijstelling vergunningplicht.
  • Het is een illegale financiële onderneming. De onderneming hoort te beschikken over een vergunning of een goedgekeurd prospectus, maar heeft dat niet.

Raadpleeg onze waarschuwingslijst. Hier staan de bedrijven vermeld waarvan wij weten dat ze illegaal werken.

Wij adviseren geen zaken te doen met bedrijven die op deze waarschuwingslijsten staan. Neem contact op met het Meldpunt Financiële Markten als je denkt dat jij ook te maken hebt met een illegale onderneming.Naar alle veelgestelde vragen