Terug

Veelgestelde vragen over incasso

Veelgestelde vragen over Incasso

Mag een bank/kredietaanbieder of een incassobureau kosten rekenen als ik te laat ben met het terugbetalen van mijn lening?

Als je te laat bent met het terugbetalen van jouw lening, mag de bank of kredietaanbieder alleen een vertragingsvergoeding in rekening brengen. Deze vergoeding komt niet bovenop de rente voor jouw lening, maar komt in plaats ervan.

De vertragingsvergoeding kent een maximum en mag niet hoger zijn dan de rente die je voor jouw lening betaalt. Ook mogen er naast deze vertragingsvergoeding geen andere kosten, waaronder incassokosten, in rekening worden gebracht.

Stuur deze vraag door

Wat moet ik doen als ik te laat ben met terugbetalen van mijn lening en het incassobureau rekent incassokosten?

Bespreek het probleem eerst met het incassobureau. Geef aan dat bij een lening geen aparte incassokosten in rekening mogen worden gebracht. Probeer samen een oplossing te vinden. Lukt dit niet? Dan kunt je het volgende doen.

  • Schrijf het incassobureau een brief of e-mail met daarin jouw klacht. Vraag een oplossing voor een bepaalde datum. Let op: de tijd die je het incassobureau geeft om te reageren moet redelijk zijn.
  • Stuur ook altijd een kopie van jouw brief naar de bank of kredietaanbieder die het incassobureau heeft ingeschakeld. Je kunt de brief het beste aangetekend versturen. Je hebt dan een bewijs dat je de brief hebt gestuurd.

Zie ook informatie van ACM ConsuWijzer over incasso.

Stuur deze vraag door

Waar kan ik bij de AFM melding doen van onjuiste kosten door mijn bank/kredietaanbieder of incassobureau?

De AFM vindt het belangrijk om klachten, tips en signalen te ontvangen. Het Meldpunt Financiële Markten is de centrale toegang voor consumenten of beleggers die contact zoeken met de AFM. Het Meldpunt geeft antwoord op jouw vragen en neemt meldingen en klachten over de financiële markt in ontvangst.

Contact

Gebruik het contactformulier of bel het Meldpunt, telefoonnummer 0800 - 5400 540 (gratis). Bereikbaar op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Bel je vanuit het buitenland, neem dan contact op via 0031-20-797 2000.

Stuur deze vraag door

Wanneer heeft een incassobureau een vergunning nodig?

Een incassobureau heeft geen vergunning nodig als het bureau alleen assisteert bij het beheer van een consumptief kredietovereenkomst. Als het incassobureau meer doet zoals bijvoorbeeld het afspreken van een betalingsregeling, dan moet het bureau een bemiddelaarsvergunning hebben.

Stuur deze vraag door

Mijn incassobureau neemt mijn lening over van mijn bank/aanbieder. Mag dat?

Als jouw incassobureau jouw lening of kredietovereenkomst overneemt, moet het incassobureau over het algemeen een vergunning hebben voor aanbieden van krediet. Er zijn wel uitzonderingen op deze regels. Dit zijn constructies waarbij de nieuwe eigenaar al het beheer van de vorderingen en kredieten uitbesteedt aan een kredietbeheerder die een vergunning heeft voor het bemiddelen in krediet. Als aan deze regels is voldaan dan mag de bank/aanbieder een lening overdragen aan een incassobureau.

Stuur deze vraag door