Terug

Geldt de leidraad ook bij intern oversluiten?

De nieuwe regels zijn van toepassing bij een te betalen vergoeding bij vervroegde aflossing van de hypotheek. Als er niet wordt afgelost zijn de nieuwe regels niet van toepassing. Dat is het geval bij rentemiddeling en ook bij het oversluiten van de hypotheek bij dezelfde bank, intern oversluiten dus. 

Intern oversluiten

Als de hypotheek intern word overgesloten omdat je gebruikt wilt maken van een ander rentetarief, dan wordt er vaak niet afgelost. Bij intern oversluiten is het mogelijk om de rente aan te passen zonder dat sprake is van vervroegde aflossing. In dat geval is de nieuwe regelgeving niet van toepassing. De bepalingen uit de AFM-leidraad gelden dan strikt genomen ook niet. De AFM is echter van mening dat het financieel nadeel voor de aanbieder bij intern oversluiten ten opzichte van extern oversluiten vrijwel gelijk is. De aanbieder mist in beide gevallen immers dezelfde rentebetalingen. Als de aanbieder bij intern oversluiten kosten in rekening brengt, is de AFM van mening dat ook in dit dat geval de leidraad van toepassing is.

Rentemiddeling

Bij rentemiddeling worden de kosten voor het wijzigen van het rentetarief niet eenmalig in rekening gebracht, maar worden de kosten verrekend met de looptijd van de resterende hypotheek. De berekening hiervoor kan afwijken ten opzichte van oversluiten.Naar alle veelgestelde vragen