Terug

Hoe werkt een belegging in vastgoed?

Je koopt een participatie, aandeel of obligatie in een fonds. Met jouw geld (en dat van andere beleggers) investeert het fonds in de bouw of in de aankoop van bijvoorbeeld kantoren, winkelcentra of woningen in Nederland of daarbuiten. De beheerder of directie van het fonds maakt in principe de keuze van het vastgoed waarin wordt belegd. Je hebt er meestal zelf geen invloed op.

Het fonds kan geld verdienen aan de verhuur en uiteindelijke verkoop van het vastgoed. Het fonds keert de winst aan jou uit. Op deze winst brengt het fonds wel eerst kosten in mindering, waaronder een vergoeding voor de initiatiefnemers.

Er zijn ook niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen die niet rechtstreeks investeren in de bouw of koop van onroerend goed, maar die dat indirect doen, via een ander fonds. Dat heet indirect beleggen in vastgoed. Het enige verschil is dat het beheer van het vastgoed niet ligt bij het fonds waar je rechtstreeks in belegt, maar bij het andere fonds waarin jouw fonds belegt. Alle vragen onder vastgoed hebben ook betrekking op deze fondsen.Naar alle veelgestelde vragen