Terug

Wat is een hefboomproduct?

Met een hefboomproduct kun je met een relatief geringe investering inspelen op een koersstijging of koersdaling. Voorbeelden van hefboomproducten zijn:

  • turbo’s
  • speeders
  • sprinters
  • contracts for difference (cfd’s)
Er zijn hefboomproducten op verschillende onderliggende waarden zoals aandelen, indices, valuta, grondstoffen en obligaties.

Risicovol

Een hefboom versterkt het effect van een kleine koersbeweging. Dit komt doordat je slechts een gedeelte van de onderliggende waarde hoeft te investeren. De rest van het bedrag leen je van de bank. Hoe hoger de hefboom, hoe sterker de waarde van het hefboomproduct reageert op een stijging of daling van de onderliggende waarde. Hefboomproducten zijn risicovolle producten waarbij geldt hoe hoger de hefboom hoe hoger het risico.

Door het hefboomeffect heeft een kleine koersbeweging direct effect op de beleggingsresultaten. Dit kan positief of negatief uitpakken. De winst is relatief hoger dan bij investeren in aandelen, maar het verlies ook. Deze producten zijn daarom geschikt voor actieve en ervaren beleggers.Naar alle veelgestelde vragen