Terug

Wat als je bent opgelicht?

Meld het de AFM

  • Jouw melding kan ervoor zorgen dat wij nader onderzoek doen. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld een openbare waarschuwing. 
  • Doe aangifte bij de Politie. Oplichting is strafbaar. Bij vermoedens van oplichting of fraude kun je aangifte doen. 
  • Meld het de Fraudehelpdesk. Daar vind je ook meer tips en informatie.

Voor informatie over mogelijke vervolgstappen is het verstandig om juridisch advies te vragen. Hiervoor kan je contact opnemen met het Juridisch Loket. Er zijn mogelijk ook advocatenkantoren die hierin gespecialiseerd zijn.

Lijsten met namen van mogelijke beleggers

Bij partijen die waardeloze of frauduleuze beleggingen aanbieden, lijken namenlijsten met contactgegevens van mogelijke geïnteresseerde beleggers te circuleren. Dit verklaart waarom dezelfde mensen vaker door verschillende organisaties benaderd en opgelicht worden.

De tweede belronde

Net als je denkt het geld kwijt te zijn, word je maanden of jaren later, weer telefonisch benaderd. Dit keer door een onderneming met een andere bedrijfsnaam dan de onderneming door wie je al eerder bent opgelicht.

Zij bieden zich aan als koper voor de aandelen of doen alsof ze een koper voor jouw aandelen hebben gevonden, terwijl je dacht dat ze niets waard waren en je er niets meer mee kon. Deze voorgespiegelde meevaller zorgt dat mensen weer sneller in de volgende truc trappen.

De truc is dat de onderneming je vertelt dat je, voordat zij de aandelen kunnen kopen of voor je kunnen verkopen, eerst een borgsom of een belasting (government tax) van enkele duizenden dollars moet betalen. Dit kan ook een bepaald bedrag zijn om een “restriction” op te heffen (restriction fee). Wat de smoes ook is, ook na deze betaling zal je niets meer horen en ben je voor de tweede keer opgelicht.

Ook kunnen fraudeurs zich voordoen als een advocatenkantoor dat een claim voorbereidt om het verloren geld terug te krijgen.

Wij raden ook aan voorzichtig te zijn met zogenaamde ‘recovery funds’. Beleggers worden benaderd door dit soort partijen om hen te overtuigen dat het recovery fund verloren gelden weer terug kan halen.

Naast deze recoveryfunds benaderen ook zogenaamde overheidsinstanties of andere partijen beleggers. Ook hier gelden weer dezelfde kenmerken. Je mag eerst een bedrag betalen voordat men belooft wat te doen. Na betaling gebeurt ook hier niets meer.

 

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen over waarschuwingen

Betaalpasfraude en oplichting bij online bankieren

Phishing

Vooraf betalen voor lening

Ponzi- en piramidefraude