Terug

Opgelicht door een financiële onderneming met een Europees paspoort?

Ben je opgelicht door een buitenlandse financiële onderneming met een Europees paspoort? Als consument kun je dan een aantal acties ondernemen.

Wat kun je doen als Nederlandse consument bij oplichting?

Als consument kun je acties ondernemen in Nederland én in het land waar de financiële onderneming een vergunning is verleend.

Dit kun je doen in Nederland:

  • Meld het bij de AFM. Jouw melding kan ervoor zorgen dat wij nader onderzoek doen. Ook delen wij signalen met toezichthouders in landen waar de vergunning is verleend.
  • Doe aangifte bij de politie. Oplichting is strafbaar. Bij vermoedens van oplichting of fraude kun je aangifte doen. 
  • Vraag juridisch advies aan. Als je meer wilt weten over mogelijke vervolgstappen is het verstandig om juridisch advies te vragen. Zo kun je contact opnemen met het Juridisch Loket.
  • Meld het bij je bank.

Daarnaast kun je actie ondernemen met het land waar de vergunning is verleend. Weten in welk Europees land dat is? Check ons register. Dan kun je deze stappen nemen:

  • Meld je klacht áltijd bij de financiële onderneming zelf.
  • Meld het bij de nationale toezichthouder van het land. In de IOSCO-lijst vind je per land welke toezichthouder er is.
  • Meld het bij het Kifid of de lokale Ombudsman. In Nederland behandelt het Kifid klachten tegen financiële ondernemingen. Voor klachten over buitenlandse financiële ondernemingen kun je via het Kifid een klacht indienen bij een klachteninstituut buiten Nederland. Of je kunt direct contact zoeken met de lokale Ombudsman.

Wat doet de AFM bij oplichting?

De AFM houdt geen (direct) toezicht op financiële ondernemingen met een Europees paspoort. Ontvangen wij een signaal over een onderneming met een Europees paspoort? Dan kunnen wij dat onderzoeken. Als we dan mogelijke overtredingen van wet- en regelgeving constateren, brengen wij dat onder de aandacht van bevoegde toezichthouder. Wij vragen die toezichthouder dan om een onderzoek te starten en in het geval van een overtreding op te treden tegen de onderneming.

Wij kunnen niet zelf handhavend optreden tegen ondernemingen met een Europees paspoort.

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen over waarschuwingen

Betaalpasfraude en oplichting bij online bankieren

Phishing

Vooraf betalen voor lening

Ponzi- en piramidefraude