Terug

Herken de werkwijze

Word je benaderd door iemand met een beleggingsvoorstel dat te mooi is om waar te zijn? Dat is het waarschijnlijk ook. Dat gaat regelmatig om partijen die telefonisch aandelen of andere beleggingen aanbieden die waardeloos zijn of zelfs helemaal niet bestaan. 

Sommige partijen misleiden beleggers doordat zij de naam gebruiken van een bekende financiële organisatie. Of ze schermen met een vergunning of Europees paspoort als financiële onderneming. Het advies van de AFM: ga nooit in op een (telefonisch) aanbod van beleggingen. 

Hoe werken deze partijen en hoe herken je ze? Hieronder hebben we een situatie geschetst die de AFM helaas vaak tegenkomt in de meldingen die binnenkomen bij ons Meldpunt Financiële Markten.

Gegevens verkregen

Aanbieders hebben je gegevens – een telefoonnummer, e-mailadres of zelfs creditcardgegevens –verkregen, omdat je deze misschien ergens een keer achter hebt gelaten. Bijvoorbeeld omdat je reageerde op een internetadvertentie. Soms kun je zelfs al benaderd worden met de gegevens die aanbieders op basis van het IP-nummer van je computer of laptop kunnen achterhalen. Wees dus erg voorzichtig met het invullen en achterlaten van je gegevens.

Je ontvangt een telefoontje met een investeringsvoorstel

boilerroom3-telefoonunitDe beller is bijna altijd een buitenlandse aanbieder, komt zeer geloofwaardig over en zegt te werken voor een gerenommeerde bank of investeerder. Op de achtergrond hoor je soms andere mensen die aan het bellen zijn, waardoor je de indruk krijgt dat je met een groot bedrijf te maken hebt. Je krijgt misschien mooie folders toegestuurd met meer informatie over het voorstel en ook de website lijkt betrouwbaar. Soms gebruiken ze zelfs de naam van een bekende, legitieme organisatie.

De aanbieder geeft je de indruk dat jij bent uitverkoren om van het aanbod mee te profiteren en zo snel geld kunt verdienen. Hij zegt bijvoorbeeld dat het aanbod eigenlijk alleen voor zeer vermogende klanten is en dat hij even met zijn baas moet overleggen of jij ook mee mag doen. Het antwoord is natuurlijk altijd ja. ‘Je hebt geluk. Hij is akkoord, dus dit is dé kans om met de grote jongens mee te doen.’

Vaak lijkt je contactpersoon ook vrienden met je te willen worden en vraagt hij naar je privésituatie: ‘Ga je dit weekend nog iets leuks doen?’ of ‘Heb je ook kinderen?’. Bij een volgend telefoongesprek komt hij dan daarop terug om je het gevoel te geven dat je bijzonder voor hem bent. Dit alles geeft je het gevoel dat het veilig is om geld over te maken. Twijfel je toch nog? Dan probeert de aanbieder een gevoel van schaarste te creëren. `Je moet wel snel beslissen, want er zijn nog maar twee plekken over.’

Let op: de beller kan ook gewoon Nederlands spreken, maar zeggen voor de buitenlandse aanbieder te werken.

Geld overmaken

toetsenbord-buy 200 x 150Je vult een formeel inschrijfformulier in en krijgt de algemene voorwaarden netjes opgestuurd. Dan word je verzocht om geld over te maken, vaak naar een buitenlandse rekening. Je kunt vaak beginnen met een klein bedrag, om te proberen. Nadat je het geld hebt overgemaakt, is het soms mogelijk om via internet, met gebruik van inlogcodes, je investering te volgen. Dit kan zeer professioneel overkomen, met live koersstijgingen en dalingen en mooie grafieken. Maar het is allemaal nep.

Uiteraard sta je zogenaamd al snel op winst. Doel is argwaan te voorkomen en je te overtuigen dat een grotere investering een goed idee is. Weet dat dit soort aanbieders deze psychologische trucs uithalen juist zodat je ze graag wílt geloven.

Aandelen verkopen lukt niet

vrouw-niet-meer-zien-zitten-computer-telefoon 200 x 150De aandelen die je hebt gekocht zijn vaak nep en het koersverloop dat je op de website krijgt te zien ook. Er komt een moment dat het lijkt alsof je voldoende winst hebt gemaakt op je aandelen en dat je ze wilt gaan verkopen. En dan word je teleurgesteld; je mag of kan de aandelen niet verkopen om een of andere vage reden. De organisatie is niet meer bereikbaar en je blijft met aandelen zitten die niet meer te verkopen zijn. Je bent je geld kwijt.

Nog een keer benaderd, soms jaren later

boilerroom2-man-telefoon-kijkt-benauwd200 x 150De AFM krijgt ook vaak meldingen binnen van consumenten die eerder het slachtoffer zijn geworden van dit soort praktijken en zogenaamde aandelen in het bezit hebben. Dan op een dag, soms wel één of twee jaar later, worden zij gebeld door een onderneming die zegt een koper te hebben gevonden voor de aandelen die jij hebt. Als punt bij paaltje komt, moet je weer een som geld betalen (restriction fee o.i.d.) en ben je voor de tweede keer opgelicht.

Ook daarna is het niet voorbij. Je wordt een derde keer opgebeld door een heus advocatenkantoor. Zij zeggen op te komen voor je zaak en een juridische procedure te gaan aanspannen om je geld terug te halen. Hiervoor hoef je alleen een betaling te doen, daarna gaan ze direct voor je aan de slag. Na deze betaling hoor je echter nooit meer wat van ze, en ook zij zijn onbereikbaar.

Tip: wil je meer weten over dit soort praktijken? Bekijk de films ‘Boiler Room’ en ‘The Wolf of Wall Street’. De agressieve telefonische benadering van klanten, inclusief psychologische trucs om hebzucht en gevoel van schaarste op te roepen, komt helaas ook nog steeds in de praktijk voor. In de film is dat natuurlijk wel aangedikt.

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen over waarschuwingen

Phishing

Vooraf betalen voor lening