Terug

Vergelijkingssites

Op internet staan verschillende vergelijkingssites. De uitkomst van de vergelijking is het product dat past bij de informatie die jij hebt ingevuld. Het is meestal geen persoonlijk advies.

Er bestaan wel vergelijkingswebsites die advies (mogen) geven over bepaalde producten, maar de meeste vergelijkingssites mogen dit niet. Zij zijn alleen ‘bemiddelaar’. Dat wil zeggen dat je via hen producten bij een aanbieder kan afsluiten, maar ze geen advies (mogen) geven. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor je productkeuze en koopt een product zonder advies. Dit noemen we ‘execution only’.

Hoe is vergelijking tot stand gekomen?

Als je gebruik maakt van een vergelijkingswebsite, ga dan na hoe de vergelijking tot stand is gekomen.

  • Hoeveel producten en/of aanbieders zijn er meegenomen in de vergelijking? 
  • Hoe is de vergelijking tot stand gekomen? Als dat alleen op basis van prijs gebeurt, zet dan zelf of met hulp van een adviseur, de voorwaarden tegenover elkaar om tot een goede vergelijking te komen. 
  • Een vergelijkingssite moet duidelijk vermelden hoe aanbieders van financiële producten haar belonen. Als een vergelijkingssite een beloning ontvangt, bijvoorbeeld voor de aankoop van een product of dienst via de website of het opnemen van producten in de vergelijking, dan kan het financieel voordelig zijn om deze producten aan te prijzen.

Deze informatie moet in duidelijke taal gemakkelijk vindbaar zijn op de vergelijkingssite.

Informatie delen

Delen via: deel