Terug

De financiële bijsluiter

Voor complexe financiële producten is een financiële bijsluiter (FB) verplicht.

Complex producten

Complexe financiële producten zijn vaak combinaties van soorten producten. Bijvoorbeeld een hypothecaire lening en een levensverzekering waarmee de lening kan worden afgelost. Als de waarde van zeker één van deze producten afhangt van de ontwikkelingen in de markt, dan is het complex. De meeste levensverzekeringen zijn ook complexe financiële producten.

De financiële bijsluiter geeft informatie over rendementen, risico’s en kosten. Dat is belangrijke informatie om te lezen voordat je een product afsluit. Heb je vragen over de inhoud van een financiële bijsluiter? Vraag om een toelichting bij de aanbieder van het product.

Inhoud financiële bijsluiter

De financiële bijsluiter geeft informatie over: 

  • tet doel van het product 
  • de werking van het  product
  • het risico van het product; of een klant het product tussentijds kan opzeggen en wat daarvan de financiële gevolgen zijn; wat er gebeurt als de klant overlijdt
  • wat de kosten zijn van het product
  • wat het product mogelijk opbrengt (voorbeeldrendementen).

Lees ook altijd de offerte

In de financiële bijsluiter staat belangrijke informatie. Maar lees ook altijd de offerte van de aanbieder goed door. In de financiële bijsluiter kun je namelijk niet lezen wat je precies moet betalen. Of wat het product in jouw geval kan opbrengen. Dat staat wel in de offerte.

Informatie bij beleggingsfondsen

Voor beleggingsfondsen geldt er andere verplichte informatie. In plaats van de financiële bijsluiter, krijg je daar de essentiële beleggersinformatie. De essentiële beleggersinformatie is gebaseerd op Europese regelgeving en geeft meer inzicht in de aard en risico’s van het aangeboden beleggingsfonds.

Informatie delen

Delen via: deel