Terug

De financiële bijsluiter

Voor complexe financiële producten is een financiële bijsluiter (FB) verplicht.

De financiële bijsluiter geeft informatie over rendementen, risico’s en kosten. Dat is belangrijke informatie om te lezen voordat je een product afsluit. Heb je vragen over de inhoud van een financiële bijsluiter? Vraag om een toelichting bij de aanbieder van het product.

Complexe producten

Complexe financiële producten zijn vaak combinaties van soorten producten. Bijvoorbeeld een hypothecaire lening en een levensverzekering waarmee de lening kan worden afgelost. Als de waarde van zeker één van deze producten afhangt van de ontwikkelingen in de markt, dan is het complex. De meeste levensverzekeringen zijn ook complexe financiële producten.

Welke informatie staat er in de financiële bijsluiter?

De financiële bijsluiter geeft informatie over: 

  • het doel van het product 
  • de werking van het product
  • het risico van het product:
    • kan een klant het product tussentijds opzeggen en heeft het financiële gevolgen
    • wat gebeurt er als de klant overlijdt
  • de kosten van het product
  • de mogelijke opbrengst van het product (voorbeeldrendementen)

Lees ook altijd de offerte

In de financiële bijsluiter staat belangrijke informatie. Maar lees ook altijd de offerte van de aanbieder goed door. In de financiële bijsluiter kun je namelijk niet lezen wat je precies moet betalen. Of wat het product in jouw geval kan opbrengen. Dat staat wel in de offerte.

Wat zegt de risicometer

risicometer-5-zeerklein-fbEen financiële bijsluiter bevat een risicometer. De risicometer laat zien hoeveel risico je loopt als je dat product afsluit. Dit helpt je ook om producten onderling te vergelijken.

De risicometer zegt zeer klein of klein

Als het een product is met garantie, kun je erop rekenen dat je op de einddatum ten minste je inleg terugkrijgt.

De risicometer zegt vrij groot, groot of zeer groot

Is er geen garantie, dan moet de aanbieder berekenen wat er gebeurt als de beleggingsresultaten tegenvallen. Uit de berekening komt een percentage, dat bepaalt of het risico ‘vrij groot, groot of zeer groot’ is. Bij een groot risico kan het zijn dat je aan het einde van de looptijd minder geld terugkrijgt dan je hebt ingelegd. Lees voor een toelichting op de risico’s de productinformatie en de financiële bijsluiter goed door.

Informatie bij beleggingsfondsen

Voor beleggingsfondsen geldt er andere verplichte informatie. In plaats van de financiële bijsluiter, krijg je daar de essentiële beleggersinformatie (Ebi). Het risico bij beleggingsfondsen wordt op een andere manier berekend en weergegeven.

Informatie delen

Delen via: deel

Zie ook