Terug

ESMA consulteert maatregelen binaire opties en bepaalde CFD’s

Consultatie Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

esma-logo

De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een consultatiepaper gepubliceerd met maatregelen die retailbeleggers beschermen tegen risicovolle beleggingen, zoals binaire opties en bepaalde CFD’s. De consultatie is gestart op 18 januari 2018 en sluit op 5 februari 2018.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde vaker voor de risico’s voor van binaire opties en bepaalde CFD’s. Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM, geeft als voorzitter van het Investor Protection and Intermediaries Standing Committe (IPISC) leiding aan de voorbereiding van deze beschermende maatregelen binnen de Europese Unie.

Belang van een Europese aanpak

Met de inwerkingtreding van de herziene Markets in Financial Instruments Directive (MIFID II) op 3 januari 2018 hebben Europese toezichthouders de mogelijkheid gekregen voor productinterventie.

Merel van Vroonhoven noemt deze mogelijkheid van ESMA binnen de Europese Unie een enorme vooruitgang. “De agressieve werkwijze van sommige aanbieders maakt een pan-Europese aanpak voor het verbieden en aan banden leggen van riskante beleggingen noodzakelijk. Een groot deel van die aanbieders is niet transparant en speelt met grensoverschrijdende marketingtechnieken onverantwoord in op sentimenten van retailbeleggers. Voor veel beleggers geldt dat zij vermogen verliezen waardoor ze ernstig in problemen komen. Dat kan alleen worden gestopt als we op Europees niveau samenwerken.”

Productinterventies voor risicovolle beleggingen

Marktpartijen en andere belanghebbenden kunnen reageren op de voorgestelde maatregelen van ESMA. De voorgestelde productinterventies richten zich in eerste instantie op een verbod op het vermarkten, verspreiden en verkopen van binaire opties en het aan banden leggen van het vermarkten, verspreiden en verkopen aan retailbeleggers van bepaalde CFD’s.

Onderzocht wordt ook of er een vergelijkbare productinterventie voor de in populariteit gestegen CFD’s in cryptocurrencies moet komen, of dat hiervoor een striktere hefboom ingesteld moet worden.

De consultatie sluit op 5 februari 2018. Op basis van de uitkomsten van dit proces kan ESMA de productinterventies op Europees niveau implementeren voor in ieder geval een periode van 3 maanden met mogelijkheid tot verlenging. Lidstaten kunnen deze productinterventies vervolgens omzetten in nationale regelgeving. Op de website van ESMA staat meer informatie over het consultatieproces.

Journalisten kunnen contact opnemen met Nicole Reijnen, woordvoerder AFM, via 06-2564 3043 of nicole.reijnen@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel