Go to content
freke-portret-website
07/11/18

Zet pensioenzorg om in actie

Gevoel. Niets is zo ongrijpbaar als het gevoel. Het uit zich zonder waar of onwaar te zijn. Het Nederlands pensioenstelsel is recent uitgeroepen tot het beste stelsel ter wereld. Dan verwacht je op de Pensioen3daagse, die 6 november is gestart, geen enkele wanklank. Maar het gevoel van veel mensen staat haaks op de uitkomsten van de Global Pension Index. Ze zien – financieel gezien – hun oude dag met zorg tegemoet. Mijn advies? Zet deze zorg om in actie.

Iedere deelnemer wordt geïnformeerd over de stand van zaken van zijn pensioen. Met de start/stop-brief, pensioen123 en het UPO. De pensioenbranche geeft zo invulling aan een van haar wettelijke taken. Je krijgt deze informatie in standaardmodellen die door de koepelorganisatie zijn opgesteld. 

Informatie

Wordt jouw zorg dan minder? Ik ben bang van niet. Want deelnemers krijgen deze informatie al jaren. En de zorg om een goed pensioen is er nog steeds. Wat kun je zelf doen om deze te verminderen? Allereerst: wees niet afwachtend. Pensioen gaat over ‘straks’, maar wil je minder zorgen dan is ‘nu’ het juiste woord. Wacht niet tot het UPO in de bus valt. Log regelmatig in op Mijnpensioenoverzicht.nl en/of bij de eigen pensioenuitvoerder. Als handvat gebruik ik altijd: van de 10x dat je inlogt om jouw bankzaken te doen, log dan ook 1x in om te kijken hoe jouw pensioen er voor staat.

Begrijpen

Op de tweede plaats: kijk niet alleen naar jouw overzicht, maar probeer de inhoud ook goed te begrijpen. Dit is soms een uitdaging. Want waar moet je nou op letten? Ik geef vaak de tip om je netto pensioen op Mijnpensioenoverzicht.nl te vergelijken met je huidige netto inkomen. Heb je dan nog een goed gevoel bij je financiële positie na pensionering of moet je actie ondernemen om te voorkomen dat je er straks te veel op achteruit gaat? 

Hulplijnen

En ten slotte; weet je zelf niet wat je kunt doen om aanpassingen door te voeren? Leg de papieren niet weg, maar roep een ‘hulplijn’ in. Zo bevatten de sites van pensioenuitvoerders veel informatie. Maar je kunt ook de hulp inroepen van een pensioenadviseur of gebruik maken van een rekentool.

Later

Gevoel. Niets is zo ongrijpbaar als gevoel. Maar pensioenzorg… Daar kun je wat aan doen. Wacht niet af, onderneem actie en zorg dat jouw pensioen aansluit bij je persoonlijke wens of situatie. Het vermindert niet alleen ‘nu’ de zorg, het zorgt ook voor een prettig gevoel als het zover is.

Freke Manschot is Manager Toezicht Pensioenen bij de AFM.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.