Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

handje
Nieuws 15/01/18

Nieuwe regels voor afkoop van een klein pensioen

Neem je, door bijvoorbeeld een andere baan, niet meer deel aan een pensioenregeling? Dan mag jouw pensioenuitvoerder een klein pensioen onder bepaalde voorwaarden afkopen. Een klein pensioen is een uitkering tot €474,11 per jaar (2018). Afkoop betekent dat je nu een bedrag ineens krijgt uitgekeerd en in de toekomst geen pensioen meer. De regels voor het afkopen van pensioen veranderen.

Wat betekenen de nieuwe regels?

De overheid wil graag dat ‘pensioengeld’ ook echt pensioengeld blijft. Daarom kunnen pensioenuitvoerders er straks voor kiezen om, in plaats van die kleine pensioenen af te kopen, mee te doen aan automatische waardeoverdracht. Dat betekent dat jouw opgebouwde pensioen automatisch naar je nieuwe pensioenuitvoerder gaat als je van baan bent gewisseld. Heb je na vijf jaar nog geen nieuwe pensioenuitvoerder? Dan mag de oude pensioenuitvoerder jouw kleine pensioen alsnog afkopen. Maar alleen als jij het daarmee eens bent. De pensioenuitvoerder kan er ook voor kiezen om niet mee te doen. Dan blijft jouw kleine pensioen gewoon staan totdat jij de pensioendatum bereikt.

Heel kleine pensioenen vervallen

Er verandert nog iets. Heel kleine pensioenen, van minder dan 2 euro per jaar, vervallen als je stopt met deelnemen aan de regeling na 2018. Dat mag omdat de administratiekosten voor deze heel kleine pensioenen in verhouding erg hoog zijn. Vanaf 1 januari 2019 kunnen pensioenuitvoerders ervoor kiezen om ook al bestaande heel kleine pensioenen te laten vervallen. Als jouw pensioenuitvoerder hiervoor kiest, dan moet de pensioenuitvoerder je hierover wel informeren.

Wat kun je zelf doen?

  • Check op www.mijnpensioenoverzicht.nl of jij ergens (heel) kleine pensioenen hebt opgebouwd.
  • In sommige gevallen kun je waardeoverdracht aanvragen, zodat je pensioen kunt samenvoegen. Vraag bij jouw pensioenuitvoerder(s) om meer informatie.

Bij vragen kunnen consumenten contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM via het contactformulier of 0800-5400 540 (gratis).

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.