Go to content

Vergelijkingssites (tips)

Via een vergelijkingssite kun je producten (bijvoorbeeld op basis van prijs of productvoorwaarden) met elkaar vergelijken. Het is meestal geen persoonlijk advies; je moet kiezen welk product in de ranglijst het beste bij jouw situatie past.

Er bestaan wel vergelijkingswebsites die advies (mogen) geven over bepaalde producten, maar de meeste vergelijkingssites mogen dit niet. Zij zijn alleen ‘bemiddelaar’. Dat wil zeggen dat je via hen producten bij een aanbieder kan afsluiten, maar ze geen advies mogen geven. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor je productkeuze en koopt een product zonder advies. Dit noemen we ‘execution only’

Tips

Tip 1: Gebruik meerdere vergelijkingssites voordat je een keuze maakt

Vergelijkingssites hanteren hun eigen methode voor het maken van een vergelijking. Ook kunnen vergelijkingssites onderling in prijs verschillen voor exact hetzelfde product, bijvoorbeeld doordat ze een andere prijs hebben afgesproken met een bepaalde bank of verzekeraar.

Tip 2: Let niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit

Kijk niet uitsluitend naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van producten of dienstverlening. Kijk bijvoorbeeld naar de hoogte en type dekking, de hoogte van het eigen risico en de dienstverlening. Het is nuttig om hiervoor een vergelijkingssite te gebruiken die ook de kwaliteit meeweegt in de vergelijking.

Tip 3: Bekijk niet alleen de top 

Veel vergelijkingssites tonen een ranglijst waarin alleen producten worden getoond van aanbieders die de site betalen wanneer het product via de vergelijkingssite wordt afgesloten. Klik daarom altijd op het overzicht met alle verzekeringen, zodat je zeker weet welk product het best passend is bij jouw situatie.

Tip 4: Let op bij kortingen

Bij sommige producten krijg je korting aangeboden. Kijk goed naar de manier waarop deze korting wordt gegeven. Is dit bijvoorbeeld een eenmalige korting, of hoef je maandelijks minder te betalen? En zit de korting al verwerkt in de getoonde prijs?

Tip 5: Pas op voor ‘advertentiesites’

Er zijn ook websites die jou de indruk willen geven dat ze een (persoonlijke) vergelijking maken, maar dat niet echt doen. Ze vragen geen persoonlijke gegevens (zoals een geboortedatum, postcode of kenteken) op of inventariseren geen wensen van jou zelf (zoals hoogte van het eigen risico en type dekking). Hierdoor is de vergelijking niet van toepassing op jouw specifieke situatie of wensen en biedt dus geen toegevoegde waarde. Vraagt een website jou niet om informatie in te vullen, dan heb je waarschijnlijk met een ‘advertentiesite’ te maken. Websites die een (persoonlijke) vergelijking voor je maken, moeten een vergunning hebben van de AFM.

Oversluittools hypotheken

Online zijn gratis tools te vinden die consumenten kunnen gebruiken om te kijken of het aantrekkelijk is om hun hypotheek over te sluiten. Je kan de hypotheek oversluiten bij je huidige geldverstrekker, maar mogelijk ook overstappen naar een andere geldverstrekker. Daar zijn dat wel extra kosten aan verbonden zoals de kosten voor de notaris voor nieuwe hypotheekakte.

Deze online-oversluittools geven niet altijd een volledig beeld. Je loopt het risico dat je met verkeerde verwachtingen een adviestraject ingaat. Of dat je op basis van onvolledige gegevens zonder advies je hypotheek wilt gaan oversluiten