Go to content

Execution only (zonder advies)

Heb jij veel kennis of ervaring met financiële producten en geen behoefte aan advies? Dan kun je kiezen voor ‘execution only’. Dit betekent dat je, zonder hulp van een adviseur, een product afsluit.

Ook als er geen advies wordt gegeven krijg je te maken met kosten, namelijk voor het daadwerkelijk afsluiten van het product. In de regel zijn deze kosten wel lager dan het bedrag voor een volledig adviestraject.

Execution only niet geschikt voor iedereen

Een verkeerde keuze kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld omdat je onverwacht aan het einde van de looptijd van je hypotheek een restschuld overhoudt of je pensioenaanvulling lager blijkt te zijn dan gedacht.

Kennis & ervaringstoets

Om te bepalen of je in staat bent om zonder advies een financieel product af te sluiten moet je eerst een kennis & ervaringstoets doen. In de toets staan vragen over het financiële product en de risico’s hiervan. Deze toets is bedoeld om te kijken of je voldoende bewust bent van de risico’s en de gevolgen voor je eigen financiële situatie. De uitkomst van de toets kan je helpen bij de inschatting of het wel of niet verstandig is een product aan te schaffen zonder advies. Er is geen standaardtoets, deze kan dus per aanbieder verschillen.

De uitslag van de toets is niet bindend. Dat betekent dat je wanneer je niet slaagt voor deze toets, je er vaak toch voor kan kiezen een product zelf af te sluiten. Goedkoop kan echter duurkoop worden als achteraf blijkt dat je het verkeerde product hebt afgesloten.