Go to content

Rol van de AFM

Er zijn 2 toezichthouders die toezicht houden op de pensioenuitvoerders, namelijk de AFM en de Nederlandsche Bank (DNB).

De AFM houdt toezicht op de informatieverstrekking door pensioenuitvoerders. De pensioenuitvoerders moeten bepaalde, in de Pensioenwet vastgelegde informatie verstrekken of beschikbaar stellen aan de deelnemers, de ex-partners van gescheiden deelnemers, de ex-deelnemers (slapers) en aan de gepensioneerden. Deze informatie moet op tijd, duidelijk, correct en evenwichtig zijn. Informatie op websites of in brochures valt ook onder ons toezicht.

Ook houden wij toezicht op de naleving van de zorgplicht bij beschikbare premieregelingen die bij verzekeraars en PPI’s lopen. Kort gezegd is de zorgplicht een verplichting van de pensioenuitvoerder om de deelnemer goed te adviseren over zijn pensioenbeleggingen. Het doel van de zorgplicht is dat deelnemers een product krijgen dat bij hen past.

Met de komst van het nieuwe pensioenstelsel per 1 juli 2023 krijgen wij er een aantal wettelijke toezichttaken bij. Voor deelnemers is vooral ons toezicht op de keuzebegeleiding door pensioenuitvoerders van belang. Deelnemers moeten nu al een aantal keuzes maken. Daar komt in 2024 een belangrijke keuze bij: wel of niet 10 procent van het eigen pensioenvermogen direct opnemen bij pensionering. Dat heeft onder meer consequenties voor het pensioenbedrag dat je maandelijks gaat ontvangen, dus ze moeten goed weten wat die keuze betekent.

Wij gaan ook toezicht houden op de verplichte risicopreferentieonderzoeken die pensioenuitvoerders uitvoeren (hoeveel risico willen deelnemers dat er genomen wordt bij het beleggen van het pensioenkapitaal) en de communicatieplannen waarin pensioenuitvoerders beschrijven hoe ze deelnemers meenemen in de overgang naar het nieuwe stelsel.

De rol van De Nederlandsche Bank

DNB houdt onder meer toezicht op de financiële positie van de pensioenfondsen. Gaan de fondsen goed met het geld om dat onder hun beheer staat? Wordt er goed bestuurd? Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat wanneer je met pensioen gaat, je pensioenuitvoerder ook echt voldoende geld kan uitkeren.