Go to content
""
Nieuws 07/11/23

Wees je bewust van risico’s van extreem weer voor je koopwoning

Zowel huiseigenaren als aankomende woningkopers moeten zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen van extremer weer voor (de prijs van) hun huis. Een huis in veen- of kleigebied kan bijvoorbeeld verzakken doordat de palen wegrotten door een te lage grondwaterstand door aanhoudende droogte. Ook overstromingen zorgen voor risico’s. Deze ‘klimaatschade’ is in de meeste gevallen niet te verzekeren. 

Risico’s niet meegewogen in woningprijs

De risico’s op schade door extreem weer worden in de praktijk niet meegenomen in de aankoopprijs van een woning. De kosten voor aanpassingen in de toekomst, die nodig zijn bij schade door extreem weer of om deze tegen te gaan, worden ook niet ingecalculeerd. Bij bijvoorbeeld een woning met (zichtbaar) achterstallig onderhoud heeft dat nu wel effect op de prijs. Kopers weten wat voor hypotheek ze dan nodig hebben.

Wij willen dat woningkopers en woningeigenaren tijdig geïnformeerd worden over de mogelijk toekomstige kosten als gevolg van klimaatrisico's en dat hier tijdens het aangaan van een hypotheek rekening mee wordt gehouden. Hierbij spelen betrokkenen, zoals makelaars, taxateurs en kredietverleners, een rol.


Huis kan financieel onder water komen te staan

Als consumenten een huis kopen waarbij achteraf blijkt dat er een risico is op schade bij extreem weer, dan zorgt dit ervoor dat de woning in waarde zal dalen. En als de eigenaren daarvoor een hoge hypotheek hebben afgesloten, staat het huis financieel onder water, wat betekent dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. In dit geval blijven ze bij verkoop met een restschuld achter.

Het kan ook voorkomen dat, als consumenten al aan hun maximale leencapaciteit zitten, zij geen geld meer om hun woning te herstellen nadat schade heeft plaatsvonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van de palen onder woning. Dit kan ervoor zorgen dat eigenaren stress en veiligheidsrisico’s ervaren, en dat zij mogelijk hun woning gedwongen moeten verkopen.

Ook kan het voorkomen dat consumenten een woning kopen en daarna geen geld meer hebben om de risico’s tegen te gaan, terwijl vroegtijdig ingrijpen vaak minder kostbaar is. Naast de financiële gevolgen kan dit bij eigenaren leiden tot gezondheids risico’s en veiligheidsrisico’s.

Kopers en eigenaren tijdig informeren en activeren

Bij het kopen van een woning vinden wij het belangrijk dat nieuwe kopers of eigenaren (tijdig) geïnformeerd worden over risico’s voor hun woning bij extreem weer. Vroeg in het kooptraject moeten verkopers, makelaars, taxateurs en platformen informatie beschikbaar stellen over de mogelijke risico’s. Wij vinden verder dat tijdens de hypotheekaanvraag kredietverleners al moeten meewegen dat eigenaren voldoende financieringsruimte hebben om risico’s weg te nemen of om schade te kunnen herstellen.

Om de risico’s te kunnen inschatten en in één taal te spreken, moet er een middel worden bedacht waarmee alle betrokkenen kunnen werken. De gegevens die hierbij worden gebruikt, moeten eenduidig, begrijpelijk en betrouwbaar zijn. Denk hierbij aan een systeem zoals nu wordt gebruikt bij het bepalen van energiezuinigheid, het energielabel.

De AFM roept marktpartijen, waaronder makelaars, platformen, taxateurs, kredietverleners en de overheid om hier actie op te ondernemen. Zodoende worden consumenten beschermd tegen financiële problemen voortkomend uit klimaatrisico’s.

Alsjeblieft accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.

Animatie over inprijzen klimaatrisico's

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.