Go to content
""
Nieuws 30/06/23

Nieuwe pensioenwet van kracht: extra gedragsnormen beschermen deelnemer

Keuzebegeleiding, risicopreferentieonderzoek, opdrachtbevestiging, transitiecommunicatieplan en klachtenprocedure: dat zijn de belangrijkste terreinen waarop het AFM-toezicht vanaf 1 juli wordt uitgebreid. 

In het kort

  • Toezicht op keuzebegeleiding en risicopreferentieonderzoeken
  • Beoordelen van communicatieplannen transitie
  • Leidraden geactualiseerd

Op 1 juli 2023 wordt na jarenlang overleg de nieuwe Pensioenwet definitief van kracht. Dat betekent dat Nederland vanaf zaterdag tot 1 januari 2028 een transitieperiode ingaat naar een nieuw pensioenstelsel, waarbij de meeste huidige uitkeringsregelingen worden omgezet naar premieregelingen. Pensioen wordt daardoor voor de meeste Nederlanders persoonlijker en individueler.

Samen met De Nederlandsche Bank (DNB) zal de AFM de komende jaren toezicht houden op deze grote operatie.

Toezicht op keuzebegeleiding en risicopreferentieonderzoeken  

Zo gaan wij toezicht houden op keuzebegeleiding door pensioenuitvoerders: het goed begeleiden van deelnemers bij de pensioenkeuzes die ze vooral rond de pensioendatum moeten maken. Ook houden wij toezicht op het risicopreferentieonderzoek (RPO) dat pensioenuitvoerders moeten uitvoeren om te peilen hoeveel risico deelnemers zouden willen en kunnen nemen met hun belegde pensioenvermogen. Onder meer op basis van het RPO stellen pensioenuitvoerders straks hun risicohouding en daarmee het beleggingsbeleid vast.


Beoordelen van communicatieplannen transitie

‘Opdrachtbevestiging’ is een nieuw fenomeen in het nieuwe stelsel. In de opdrachtbevestiging beschrijft het fonds hoe de pensioenregeling is ingericht en waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Op die manier wordt duidelijk of het fonds en de sociale partners op dezelfde lijn zitten. Samen met DNB houden wij toezicht hierop.

Verder houden wij toezicht op de inrichting van de klachtenregeling door pensioenuitvoerders en dienen alle uitvoerders hun verplichte communicatieplan voor de transitie in bij de AFM. Bij elkaar zijn dat er zo’n 200. De eerste ongeveer 10 plannen beoordelen wij deze zomer.


Leidraden geactualiseerd

De AFM had de afgelopen maanden al 3 voorlopige leidraden opgesteld met handvatten voor uitvoerders om te voldoen aan de nieuwe normen in de wet. Die leidraden zijn nu geactualiseerd en zijn dus definitief geworden. Begin juli verschijnt ook de Leidraad opdrachtbevestiging en op korte termijn eveneens de geüpdatete Leidraad pensioenadvies.

Meer informatie

Pensioenuitvoerders

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.