Go to content

Invloed van klimaatverandering

Schade door invloed van klimaatverandering, bijvoorbeeld huisverzakkingen als gevolg van langdurige droogte of schade door grote overstromingen, zijn meestal niet of maar gedeeltelijk gedekt.

Meer schade door extreem weer

Door klimaatverandering neemt extreem weer toe. De schade door overstromingen in de EU in het eerste decennium van deze eeuw bedroeg gemiddeld 4 miljard euro per jaar. Dit loopt naar schatting op tot 23 miljard euro in 2050. Die schade is niet altijd gedekt door verzekeraars, zoals bijvoorbeeld vormen van hagelschade aan zonnepanelen.

Risico op verzakking bij 800.000 woningen

Dit geldt ook voor woningverzakkingen. Waar in 2016 nog vier verzekeraars dit risico dekten, doet inmiddels geen enkele partij dit meer. Nederland krijgt steeds meer te maken met langdurige droogte. Naar schatting 800.000 woningen lopen het risico op verzakking en instorting bij daling van het grondwaterpeil.

Met een gemiddeld schadebedrag van 64.000 euro voor reparatie/herstel van de fundering van de woning, kan de financiële impact voor huishoudens enorm zijn. Wij vinden het belangrijk dat consumenten in hoog risicogebieden zich hiervan bewust zijn en er in hun financiële planning rekening mee houden als zij een huis kopen of verbouwen.

Overstromingsschade niet altijd gedekt

Ook schade door overstromingen is niet altijd gedekt. Bij dekking van schade door overstromingen wordt onderscheid gemaakt naar de oorzaak van de overstroming. Een overstroming kan ontstaan door het vollopen van straten en sloten door grote hoeveelheden neerslag (en dit is doorgaans gedekt voor particulieren). Niet alle overstromingen komen echter voort uit lokale neerslag.

Door neerslag in stroomopwaarts gelegen gebieden kunnen lagergelegen wateren buiten hun oevers treden, en in het ergste geval zou een dijkdoorbraak kunnen zorgen voor een grote overstroming. Hierbij wordt in verzekeringsvoorwaarden ook onderscheid gemaakt tussen overstroming door het falen van een primaire waterkering (zoals die aan de Rijn, Maas en de Noordzee; dit is nooit gedekt en geheel niet verzekerbaar) en een secundaire waterkering (kleinere, regionale wateren; dit kan wel worden gedekt bij specifieke polissen).Veel consumenten zijn zich hiervan niet bewust.

Polisvoorwaarden moeten duidelijk zijn

De consument heeft nu te maken met polissen die complex kunnen zijn gezien de beperkingen, uitsluitingen, preventie-eisen. Daarnaast kunnen voorwaarden ook veranderen. Consumenten doen er daarom goed aan om te bekijken welke klimaat gerelateerde dekking hun verzekeringspolis heeft, want er zijn grote onderlinge verschillen. Als zij gebruik maken van de diensten van een adviseur kan deze hen hierbij ook helpen.

Verzekeraars moeten transparant communiceren over dekkingsvoorwaarden en wijzigingen daarin, zodat het voor consumenten en ondernemers duidelijk is wat wel en niet wordt vergoed.

De AFM heeft hierover in 2021 een rapport gepubliceerd.