Go to content
Portretfoto van Sander Dekker
Persbericht 30/06/23

Sander Dekker nieuwe voorzitter raad van toezicht AFM

Sander Dekker is door de minister van Financiën benoemd tot voorzitter van de raad van toezicht (rvt) van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De benoeming gaat in per 1 juli 2023 en is voor een periode van vier jaar.

Sander Dekker is sinds 1 januari 2023 bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis. Daarvoor was hij minister voor Rechtsbescherming (2017-2022) en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (2012-2017). Tussen 2006 en 2012 was Dekker wethouder in de gemeente Den Haag verantwoordelijk voor onder andere onderwijs, financiën en stadsbeheer. Hij begon zijn loopbaan als onderzoeker en docent gespecialiseerd in veiligheids- en crisismanagement, waarna hij diverse bestuurlijke functies op lokaal en nationaal niveau vervulde. Dekker studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Leiden.

Bruggen slaan

De rvt en het bestuur van de AFM zijn verheugd met de komst van Dekker. Willemijn van Dolen, vicevoorzitter van de rvt: 'Sander is een toegankelijke bestuurder met ervaring op het hoogste niveau. Met zijn nuchtere aanpak weet hij bruggen te slaan tussen de interne organisatie en bredere maatschappelijke uitdagingen. Daarnaast heeft Sander toegang tot een sterk netwerk op politiek en ambtelijk niveau, zowel lokaal, nationaal als internationaal.'

Werkzaamheden en samenstelling rvt

De rvt houdt toezicht op het beleid van het bestuur van de AFM en de algemene gang van zaken. Ook ziet de rvt toe op bedrijfsmatige en beheersmatige aspecten van de AFM, zoals de begroting. De rvt bestaat per 1 juli 2023 uit Sander Dekker (voorzitter), Willemijn van Dolen (vicevoorzitter), David Voetelink, Rob Langezaal en Leontine van der Goes. Meer informatie over de rvt en haar leden staat hier.

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.