Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

praatballon
Nieuws 27/07/18

Oplossing voor lijfrente- of pensioenkapitaal bij emigratie

Deelnemers die in Nederland een lijfrente- of pensioenkapitaal hebben opgebouwd bij een verzekeraar of premie pensioen instelling (ppi) en vervolgens emigreren, konden eerst niet zomaar een periodieke uitkering voor hun pensioen aankopen. De branchevereniging van de verzekeraars, het Verbond van Verzekeraars heeft samen met DNB, het ministerie van Financiën en de Belastingdienst een oplossing gevonden voor deze situatie.

Afkoop

Het probleem was het omzetten van een lijfrente of pensioenkapitaal in een periodieke uitkering. Geëmigreerde Nederlanders konden in veel gevallen geen direct ingaande lijfrente- of pensioenuitkering ontvangen, omdat ze geen nieuw contract konden sluiten met de verzekeraar die de uitkering moest doen. Hierdoor ziet de Belastingdienst de lijfrente- of pensioenuitkering als een afkoop en moest er belasting betaald worden. Dat betekent dat geëmigreerde Nederlanders in één keer met de fiscus moesten afrekenen in plaats van over een reeks van jaren zoals dat normaal gesproken het geval is.

De oplossing: één contract

De opbouw- en de uitkeringsfase worden bij een verzekeraar onder bepaalde voorwaarden nu beschouwd als één contract. Dat betekent dat geëmigreerde Nederlanders in de meeste gevallen wel periodiek een lijfrente- of pensioenuitkering kunnen ontvangen. Deze oplossing geldt alleen voor mensen die op het moment van omzetting nog in het buitenland wonen. Als mensen bij de ingangsdatum van de lijfrente of het pensioen weer in Nederland wonen zijn er doorgaans geen problemen. Neem voor meer informatie contact op met jouw verzekeraar.

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.