Go to content
""
Maatregel 12/06/24

€620.000 boete voor ‘fiscaal en financieel adviseur’ wegens samenwerken met illegale vermogensbeheerder Grinta Invest

Grinta Invest was een illegale vermogensbeheerder. ‘Fiscaal en financieel adviseur’ E.J. Hogervorst heeft deze illegale partij gepromoot, beleggers aangebracht en hen aangeraden om met grote bedragen in te stappen bij Grinta Invest. Hij maakte zich zo schuldig aan het medeplegen van illegaal vermogensbeheer. Dit is ernstig. Mede door deze ‘fiscaal en financieel adviseur’ zijn beleggers ingestapt en kon Grinta Invest er met hun geld vandoor gaan. De AFM heeft in november 2021 gewaarschuwd tegen Grinta Invest.

In het kort

  • ‘Fiscaal en financieel adviseur’ ontvangt hoge provisies, maar beleggers zijn uiteindelijk hun geld kwijt
  • Grinta Invest beschikt niet over een vergunning, maar Hogervorst werkt wel met haar samen
  • Finfluencers en andere beïnvloeders: voorkom valkuilen in je werkwijze
  • Beleggers: check of je aanbieder een vergunning heeft, zeker als het aanbod te mooi is om waar te zijn

‘Fiscaal en financieel adviseur’ ontvangt hoge provisies, maar beleggers zijn uiteindelijk hun geld kwijt

De AFM legt een boete op van €620.000 aan Hogervorst, omdat hij heeft samengewerkt met illegale vermogensbeheerder Grinta Invest. Die samenwerking heeft tot doel om Grinta Invest te promoten, beleggers aan te brengen en hen grote bedragen te laten investeren. Hogervorst fungeert ook als contactpersoon en helpt bij de aanmelding. Hiermee is hij medepleger van illegaal vermogensbeheer. Hogervorst heeft zeer hoge provisies ontvangen, waaronder 10% van het door beleggers ingelegde vermogen. Dit heeft ook de hoogte van de boete bepaald.

Grinta Invest beschikt niet over een vergunning, maar Hogervorst werkt wel met haar samen

Vermogensbeheerders moeten over een vergunning beschikken. De vergunningplicht is de hoeksteen van het financieel toezicht en draagt bij aan een gelijk speelveld. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle vermogensbeheerders investeringen van beleggers adequaat moeten beschermen. Ook wordt er getoetst of de beleidsbepalers betrouwbaar zijn. Grinta Invest beschikt niet over een vergunning en is verdwenen met het geld van beleggers. Hogervorst heeft dat niet gewild, maar hij heeft Grinta Invest daartoe wel in staat gesteld door met haar samen te werken.

Finfluencers en andere beïnvloeders: voorkom valkuilen in je werkwijze

Het bovenstaande staat niet op zichzelf. In 2021 heeft de AFM een rapport naar buiten gebracht over de geconstateerde valkuilen bij de werkwijze van finfluencers, die ook gelden voor andere beïnvloeders. Er zijn verschillende valkuilen om alert op te zijn. Beleggingsadvies geven zonder vergunning. Onvoldoende zorgvuldigheid bij beleggingsaanbevelingen. Het aanprijzen van risicovolle producten. Samenwerken met partijen zonder vergunning. Vergoedingen voor het aanbrengen van klanten.

Beleggers: check of je aanbieder een vergunning heeft, zeker als het aanbod te mooi is om waar te zijn

Grinta Invest was een illegale partij. De AFM roept consumenten op om eerst de aanbieder van een product te controleren in de AFM-registers, voordat ze ermee in zee gaan. Ook kunnen consumenten zo opzoeken of hun contactpersoon wel een vergunning heeft of dat hiervoor wordt gewaarschuwd.

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.