Terug

Ruben de Valk

Midden in de economische crisis rondde ik mijn master European Private Law af. Vrij snel daarna startte ik als trainee bij de AFM. Ik was erg benieuwd naar werken bij een financieel toezichthouder en mocht als trainee proeven van verschillende afdelingen. Bovendien vroeg ik me af hoe een organisatie als AFM zich voortbeweegt in zo’n roerige tijd. Het traineeship beviel goed: inmiddels werk ik al een paar jaar als toezichthouder bij de afdeling Marktintegriteit en Handhaving.

Ruben de Valk

Ruben de Valk, Senior Toezichthouder Marktintegriteit en Handhaving

"Ik trek geen lades open, maar vraag wel wat erin zit."

Malafide geldaanbieders

Mijn team focust zich specifiek op beleggen. Door de historisch lage spaarrente gaan steeds meer consumenten op zoek naar rendement in andere producten, zoals beleggingen. Vaak gaat het dan om duurzaam investeren of beleggen in vastgoed. Helaas gaat deze trend ook gepaard met verborgen risico’s en een toename van illegale of malafide geldaantrekkers. Team Beleggen probeert risico’s te ontbloten en consumenten te behoeden voor slechte investeringen. Hierbij werken we veel samen met de FIOD en het Openbaar Ministerie.

Verdwenen geld

Voordat we conclusies kunnen trekken over een zaak doen we uitgebreid onderzoek. We doen informatieverzoeken, maar gaan ook langs bij de betreffende partij, zowel aangekondigd als onverwacht. Deze onderzoeken worden vaak afgesloten met het schrijven van een formele maatregel. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met een zaak waarin het geld van beleggers is verdwenen. We ontdekten dit door informatie van de bank van de verdachte partij. We wilden zo snel mogelijk de markt waarschuwen voor deze partij en verdere schade voorkomen. Ook hebben we contact opgenomen met de FIOD: deze opsporingsdienst kan tegoeden bevriezen of geld terughalen. Inmiddels is er beslag gelegd op alle rekeningen en wordt de persoon in kwestie vervolgd. Zulke zaken zijn niet alleen inhoudelijk interessant, maar ook heel spannend.

Dubbelrol

Ik ben niet alleen toezichthouder, maar sinds dit jaar ook projectleider. Dit houdt in dat ik vooral meekijk, meelees, mensen aanstuur en niet meer zelf de onderste steen probeer boven te krijgen. Ik help ook mee de strategie van het team te bepalen die uiteraard ook de doelstellingen van de afdeling moet volgen. Dat is af en toe best een uitdaging. Gelukkig werk ik met gedreven en intelligente mensen die het beste uit zichzelf én uit AFM willen halen. Dat maakt je werk natuurlijk een stuk makkelijker.

Maatschappelijke relevantie

Op feestjes en verjaardagen zijn mensen vaak geïnteresseerd als ik vertel wat ik doe; dingen als onaangekondigde bezoeken en verhalen over personen die met computer en al via de achterdeur het pand verlaten, spreken tot de verbeelding. Die bezoeken gaan overigens niet gepaard met geweld, hoor. Wij breken geen deuren open en lichten ook geen mensen van hun bed. Wel heeft iedereen de plicht om volledig aan ons onderzoek mee te werken. Mijn werk is niet alleen spannend, maar ook maatschappelijk relevant. Als wij er niet zouden zijn, zouden meer partijen hun schimmige projecten kunnen voortzetten zonder dat consumenten daarvan op de hoogte zijn. Je kunt als toezichthouder echt het verschil maken.

Informatie delen

Delen via: deel