Terug

Veelgestelde vragen over vergunning incassobureau

Veelgestelde vragen over Incassobureau - vergunning

Waarom moet ik als incassobureau een bemiddelaarsvergunning hebben?

U heeft een vergunning nodig als u assisteert bij het beheer van een consumptief kredietovereenkomst. U heeft geen vergunning nodig als u alleen assisteert bij het innen van de vordering. Doet u meer dan dit innen, dan heeft u een bemiddelaarsvergunning van de AFM nodig. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het afspreken van betalingsregelingen met de consument.

Stuur deze vraag door

Wat houdt het assisteren bij het innen van de vordering in?

Als u alleen maar assisteert bij het innen van de vorderingen valt u onder een vrijstelling en heeft u geen vergunning nodig. Bij het innen van de vordering gaat het om werkzaamheden zoals het contact opnemen met de consument en het communiceren over de vordering om de vordering te innen. Houden de werkzaamheden meer in dan vallen deze werkzaamheden niet onder de vrijstelling en heeft u een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een betalingsregeling afspreekt met een consument.

Stuur deze vraag door

Waarom moet ik als incassobureau een aanbiedersvergunning hebben?

Als u een vordering of kredietovereenkomst overneemt, wordt u de aanbieder. Op dat moment heeft u een aanbiedersvergunning nodig. Er bestaat een uitzondering hierop. Deze uitzondering is bedoeld voor Special Purpose Vehicles (SPV). Dit zijn constructies waarbij de nieuwe eigenaar al het beheer uitbesteedt aan een kredietbeheerder die een vergunning heeft voor het bemiddelen in krediet.

Stuur deze vraag door